PREDSJEDNIK SNSD-A

Milorad Dodik: Pasoše BiH nećemo dirati

Prema njegovim riječima, RS će donijeti zakone koji će potvrditi da je ona “vlasnik imovine na svojoj teritoriji”

Dodik tvrdi: RS je vlasnik imovine na svojoj teritoriji. Radio RS

E. T. / Beta

13.12.2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da će entitet Republika Srpska donijeti odluku da sudije i tužioce bira Narodna skupština RS, odnosno da će uspostaviti svoj Visoki i tužilački savjet.

On je rekao da će poštovanje Daytona ostati prioritet, dodajući da postoje stvari na nivou države, koje ipak neće dirati.

- Sada bi bilo iluzorno ući u sferu pasoša, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Takav savjet bit će uskoro uspostavljen u RS. Postojeći sa nivou BiH bit će proglašen kao nevažeći za sudstvo u RS - kazao je Dodik za Radio RS.

On je kazao da “ne želi nikakvu BiH, sem dejtonske”.

- Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud BiH da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo RS. A svi su svjesni da je to imovina entiteta - izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS će donijeti zakone koji će potvrditi da je ona “vlasnik imovine na svojoj teritoriji”.

- Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u RS. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu - kazao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.