MOSTAR

Kordić: Mi ne želimo građane za Novu godinu i blagdane gurati u zatvorene prostore

Koncertom "Crvene jabuke" sutra navečer počinje zabavni dio "Adventa"

S press-a danas: Poruke suživota i tolerancije. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

14.12.2021

Koncert grupe "Crvena jabuka" koji će sutra navečer biti održan na Šetalištu u Mostaru uvertira je u zabavni program ovogodišnjeg „Adventa“ koji će trajati sve do 2.januara, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

- Želim da se svi lijepo provedemo, ovaj period Adventa je poseban i jednom ozračju mira i tolerancije i onoga što je nama jako bitno ovdje u Mostaru, da se svi skupa družimo, da šaljemo lijepe poruke. Jer, bitno mi je da pošaljemo poruke tolerancije i suživota u Mostaru i mislim da ćemo uspjeti u tome - istaknuo je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Iako je izazovno vrijeme za organizaciju ovakve manifestacije, s obzirom na situaciju s koronavirusom, ipak, prema Kordićevom mišljenju ovo je dobar put za obilježavanje praznika "kako se ljudi ne bi gurali u zatvorene prostore. U organizacijskom smislu, naveo je on, načinjen je znatan trud, ali, kako je dodao, bitna je i odgovornost građana u cijeloj priči.

- Poznato je da sam liječnik i svakodnevno sam u kontaktu s direktorima domova zdravlja, koji pomno prate našu epidemiološku situaciju i mislim da ćemo uspjeti organizirati sve ovo , a da neće biti ozbiljnije štetu. Ovo što vidimo u okolnim gradovima, otkazivanja i pokušaji organizacije na način da to bude u zatvorenom prostoru, po kojekakvim uvjetima, vidjeli ste da su to skoro pa nemoguće mjere. Uz adekvatno poštovanje mjera i odgovornost građana, prije svega, mislim da se možemo vratiti u jednu "normalu". 

Mislim da je to puno bitnije u ovom momentu, jer svi smo dobro iscrpljeni ovom epidemiološkom situacijom. Vidite šta se i u svijetu događa, gdje se pokušavaju nametati strožije mjere, koje nisu uvijek najlogičnije. Stoga, mislim da idemo u dobrom smjeru i da možemo to izgurati,ali i da nećemo imati gorak okus nakon svega - rekao je Kordić.


Kordić: Svi iscrpljeni epidemiološkom situacijom. M.Smajkić

Sanela Ćorić Mešić, članica Organizacijskog tima Adventa je navela da će koncertu "Crvene jabuke" prethoditi pretprogram, mjuzikl "Čarobnjak iz Oza", plesne grupe "Erigo" , a nastupit će i članovi vrtića "Sunčani most" sa "Bakom pričalicom".

Posebna pažnja , navela je ona, posvećena je organizaciji dječijeg programa, u okviru kojeg će biti izvedne brojne predstave u izvedbi Lutkarskog kazališta Mostar, dok je "MoStars" pripremio dvije plesne revije u saradnji sa svim mostarskim plesnim grupama.

- Izdvojila bih i besplatnu školu klizanja koju smo organizirali na klizalištu u Gradskom parku za naše prvačiće u što je poklon Grada Mostara - rekla je Ćorić Mešić.

Damir Bunoza, koji je ispred Organizacijskog tim predstavio muzički program naglasio je da će od sutra sve do 2.januara, tokom svake večeri Mostarci imati priliku za svirku uživo.

Izdvojio je večeri Đorđa Balaševića, Olivera Dragojevića, Božićni koncert koji je na programu u nedjelju navečer, poznate lokalne grupe, "Dobre vibracije", "45 stepeni", Dario Šunjić i "Party band", "Ko su ovi" i brojni druge.

Kao vrhunac Adventa, pred Novu godinu, četiri noći zaredom, od 29.decembra nastupit će Narodni orkestar sa solistima Adnanom Jakupovićem, Salemom Sihirlićem, Dinom Memićem, potom koncerti starogradskih pjesama i sevdalinki.

- Program će biti dosta zanimljiv, šaren, a za Novu godinu kao što je poznato, nastupit će Indira Levak i grupa "Twist", a 1.januara je "After party", Josip Palameta i "Dva i po čovjeka".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.