MINISTAR VANJSKE TRGOVINE

Košarac: Nadležni moraju pronaći najbolji način za oporavak turističkog sektora

Na predstavljanju rezultata druge faze projekta "Via Dinarika", Košarac je rekao da je na nadležnim institucijama u BiH, kada je u pitanju razvoj turizma u zemlji, da nađu i način kako da se preuzmu svi svjetski trendovi

Košarac: Koronavirus na turizam BiH ostavila velike posljedice. srna

E. Ć. / Srna

14.12.2021

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac izjavio je da je na turizam u BiH pandemija koronavirusa ostavila velike posljedice i da je na strukturama vlasti u zemlji da nađu najbolji način kako da se izađe sa vrlo jasnim politikama oporavka turističkog sektora u RS i Federaciji BiH.

Na predstavljanju rezultata druge faze projekta "Via Dinarika", Košarac je rekao da je na nadležnim institucijama u BiH, kada je u pitanju razvoj turizma u zemlji, da nađu i način kako da se preuzmu svi svjetski trendovi.

- Regulatorni okvir u RS pokazuje spremnost institucija Srpske da turizam tretiraju na takav način, a najave koje dolaze iz FBiH idu u istom pravcu, dok će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara koordinirati tu vrstu aktivnosti - rekao je Košarac novinarima.



Projekat "Via Dinarika" implementiran u 18 lokalnih zajednica

Govoreći o projektu "Via Dinarika", on je naglasio da su svi nivoi vlasti u BiH uključeni u njegovu realizaciju - lokalne zajednice kao njegov dio, te nadležna entitetska tijela i Ministarstvo, za koje je naveo da će zajedno sa međunarodnim organizacijama prisutnim u BiH raditi na konkretnoj pomoći svima koji rade u turističkom sektoru.

On je podsjetio da je ovaj projekat implementiran u 18 lokalnih zajednica, da je oko 1.000 kilometara trase puta već vidljivo, da je 550 kilometara obilježeno, da je u okviru "Via Dinarike" urađeno desetine projekata, kao i da su otvorena radna mjesta.

- "Via Dinarika" je projekat koji je podržan od međunarodnih finansijskih organizacija u BiH, te entitetskih struktura. To je projekat koji bi mogao biti primjer kako mogu da se u budućnosti realizuju projekti iz turizma - rekao je Košarac i dodao da u RS i FBiH postoje sposobni ljudi koji bi se mogli okupiti oko ove grane privrede i načiniti ga top sektorom u entitetima.

Stelijana Nedera, rezidentni predstavnik UNDP-a, jednog od najvećih donatora ovog projekta, rekla je da je bilo više od 100 grantova bespovratnih sredstava, koji su bila direktna podrška unapređenju turističke ponude u okviru "Via Dinarike". Prema njenim riječima, više od 700 kilometara staza je unapređeno, očišćeno, one su markirane, a rađeno je i sa tri info-centra, kako bi informacije o "Via Dinarici" bile šire dostupne.

- Vjerujemo da je projekat ostavio snažne i opipljive rezultate za lokalne zajednice, odnosno pomogao u jačanju i proširenju njihove turističke ponude - istakla je Nedera.

Potencijal u BiH je nevjerovatan

Ona je navela da avanturistički turizam, odnosno turizam na otvorenom, ima šansu da bude jedan od modela "zelene ekonomije" u BiH, jer u tome leži budućnost, zato što se rast i razvoj mora odvijati tako da bude uvažen ekološki aspekt. Ambasador Italije u BiH Marko di Ruka (Ruca) rekao je da je njegova zemlja odlučila da podrži ovaj projekta i turizam u BiH, uzimajući u obzir sve njene brojne ljepote prirode, pejzaža, te kulturno nasljeđe.

- Potencijal koji postoji u BiH je zaista nevjerovatan i mi moramo vidjeti razvoj turističkog sektora na efikasan i savremen način, uzimajući u obzir ekologiju - istakao je Di Ruka.

Prema njegovim riječima, da bi to bilo realizovano, sve institucije u BiH, te relevantni akteri, moraju odigrati svoju ulogu i omoguće održivost ovakvog razvoja. On je naveo da je jedna italijanska nevladina organizacija dala podršku u aktivnostima koje se odnose na zaštitu nacionalnih parkova "Sutjeska" i "Blidinje", te dodao da će Italija ostati posvećena pružanju podrške daljim aktivnostima u projekatu "Via Dinarika".


BiH može biti jedna od turističkih destinacija u Evropi

Direktorica USAID-a u BiH Kortni Čab (Chourtney Chubb) rekla je da BiH ima prekrasne planine, rijeke i sve ono što čini prirodu jedne zemlje, tako da ona može biti jedna od najboljih turističkih destinacija u Evropi, a i u svijetu.

Prema njenim riječima, USAID je od 2014. godine uložio oko dva miliona dolara u projekat "Via Dinarika", odnosu u razvoj staza, dok je početkom 2018. godine, zajedno sa UNDP-om, te Italijanskom agencijom za razvoj i saradnju, a u partnerstvu sa lokalnim predstavnicima vlasti, USAID podržao oko 100 preduzetnika koji se bave turističkom ponudom.

- Pokušali smo pomoći da se turistička ponuda BiH razvije tako da predstavlja ozbiljnu ifrastrukturu. Da bi BiH postala ozbiljna i prepoznatljiva turistička destinacija potrebno je da privuče strane turiste - istakla je Čab i dodala da trenutna politička situacija u BiH, o kojoj izvještavaju i strani mediji, ne pogoduje dolasku turista iz inostranstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.