EVROPSKI KOMESAR

Dodik uvjeravao Varheljija da zaključci NSRS ne izlaze iz okvira Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma

RS ostaje privržena miru, dijalogu i Ustavu BiH i očekuje da će sva otvorena pitanja u BiH biti rješavana dogovorom legalno izabranih političkih predstavnika sva tri naroda, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH

Milorad Dodik i Oliver Varhelji. avaz

E. Ć. / Srna

16.12.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju (Varhelyi) da zaključci koje je usvojila Narodna skupština RS 10. decembra ne izlaze iz okvira ni Ustava BiH ni Dejtonskog mirovnog sporazuma.

RS ostaje privržena miru, dijalogu i Ustavu BiH i očekuje da će sva otvorena pitanja u BiH biti rješavana dogovorom legalno izabranih političkih predstavnika sva tri naroda, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o funkcionisanju institucija BiH i u tom kontekstu Dodik je podsjetio je Varheljija na stav Narodne skupštine RS i izrazio očekivanje da se poništi Inckov (Inzko) zakon.

Dodik je ponovo spomenuo visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), za kojeg kaže da ne može biti prihvaćen, dok za to ne pribavi legitimaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.