SASTANAK U SOČIJU

Turković s Lavrovim: Realizacija zaključaka NSRS ugrožava mir, prisustvo OHR-a neophodno

Navodi kako je danas konstatovano da je multilateralna saradnja dvije zemlje na zadovoljavajućem nivou, ali da je treba poboljšati

Ministri vanjskih poslova BiH i Rusije sastali se danas. Arhiv

N. Aj.

21.12.2021

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas u Sočiju sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima dvije zemlje, trenutnoj situaciji u BiH, ali i regionalnim pitanjima.

Na početku svog obraćanja na press konferenciji nakon sastanka, ministrica Turković je podsjetila da je Ruska Federacija u aprilu 1992. godine priznala suverenu i nezavisnu BiH.

- Današnja posjeta bila je prilika da rezimiramo šta je urađeno u proteklu godinu, ali i da utvrdimo šta su naši ciljevi i interesi za naredni period - kazala je Turković.

Faze implementacije

Također je podsjetila da su u proteklom periodu potpisana dva memoranduma o ekonomskoj saradnji na tržištima trećih zemalja i o saradnji u oblasti turizma. Predsjedništvo BiH dalo je saglasnost za otvaranje kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjoj Luci.

- Očekujemo donošenje odluke o otvaranju humanitarnih i kulturnih ureda Ruske Federacije u BiH. Naše opredjeljenje je da na narednim sastancima ili konsultacijama utvrdimo sve sporazume koji su u različitim fazama implementacije, kako bismo se mogli fokusirati na rješavanje onih najvažnijih i najprioritetnijih - govori Turković.

Navodi kako je danas konstatovano da je multilateralna saradnja dvije zemlje na zadovoljavajućem nivou, ali da je treba poboljšati. Veliku pažnju ministri su danas posvetili ekonomskoj saradnji i trgovinskoj razmjeni.

- Ruska Federacija se nalazi na listi najvećih investitora u BiH i važan je energetski partner za BiH. Nadamo se da ćemo pronaći načina za povećanje izvoza iz BiH u Rusiju, što bi pomoglo ekonomiji cijele BiH. Računamo sa dobrom voljom sa ruske strane da se iduće godine organizuje izložba Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju u Sarajevu - rekla je Turković.

Važan trenutak za BiH i Zapadni Balkan

Dodala je da je ovaj dokument napisan prije 832 godine i da potvrđuje višestoljetni kontinuitet državnosti BiH.

Turković smatra da, kada je riječ o situaciji u BiH i regionu, današnji susret s ministrom Lavrovom dolazi u vrlo važnom trenutku za BiH i cijeli region Zapadnog Balkana. Ministra Lavrova upoznala je sa svojim viđenjem cijele situacije, te naglasila da su građani sve više zabrinuti i uplašeni, posebno nakon posljednjih usvojenih zaključaka NSRS.

- Realizacija zaključaka može ozbiljno da ugrozi mir i stabilnost naše zemlje, ali isto tako i regiona, i sav progres koji smo svi zajedno napravili u posljednjih 26 godina. Moj stav je da se sva pitanja i problemi moraju rješavati u institucijama države, a ne tako jednostranim najavama i potezima - napominje Turković.

Razgovarano je i o statusu OHR-a, čije je prisustvo u BiH utvrđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Ruska strana se zalaže za zatvaranje OHR-a kako bi BiH mogla da preuzme sve državne obaveze i bude kao sve ostale normalne zemlje.

Ruska strana stoji čvrsto na stanovištima Dejtona

- S druge strane, mi imamo mišljenje da je prisustvo OHR-a neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna. Sigurna sam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti oba viđenja - govori ministrica.

Važno je, napominje, da ruska strana, kao što je to i danas potvrđeno stoji čvrsto na stanovištima Dejtona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

- Uvjerena sam da samo na istini i pravdi, i otvorenim odnosima možemo graditi dublje povjerenje u BiH. Sigurna sam da će Ruska Federacija, kao i svi ostali naši partneri i prijatelji, poštivati volju građana, demokratske institucije i budućnost koju kroz te institucije odaberemo - kazala je Turković.

Produbljivanje etničkih podjela, rušenje napretka i ustavnog poretka, kaže Turković, nije put ka trajnoj stabilnosti i miru nigdje u svijetu, pa tako ni na Zapadnom Balkanu.

- Smatram današnje razgovore krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u našem regionu i napose u mojoj zemlji BiH - rekla je Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.