RUSKI AMBASADOR

Bocan-Harčenko brani Dodika: Nije rukovodstvo bosanskih Srba izazvalo kriznu situaciju u BiH, a još manje Srbija i Rusija

Sve strane u Bosni i Hercegovini treba ponovo da se priključe dijalogu o tome kako same da prevaziđu sve probleme i razlike, rekao je

Ruski ambasador u Srbiji Bocan-Harčenko govorio o situaciji u BiH. Arhiv

N. Aj.

23.12.2021

Nije potrebna lupa kako bi se vidjelo da nije rukovodstvo bosanskih Srba izazvalo kriznu situaciju u Bosni i Hercegovini, a još manje Srbija i Rusija, već prije svega oni međunarodni zvaničnici koji bi po definiciji trebalo da budu odgovorni za prevazilaženje postojećih problema. 

Ovo je izjavio ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Aleksandar Bocan-Harčenko u intervjuu za "CorD Magazine" na pitanje kako komentariše "glasove iz Sarajeva koji za najnoviju institucionalnu krizu, optužuju Rusiju i Srbiju zbog podrške članu predsjedništva Miloradu Dodiku".

- Upravo se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko prije nego što je dobrovoljno dao ostavku flangrantno umješao u unutrašnja državna pitanja. Situacija se ozbiljno pogoršala kada je Zapad nominovao Kristijana Šmita za sljedećeg visokog predstavnika, bez konsenzusa u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira, mimo Vijeća sigurnosti UN-a, kao i bez odobrenja svih strana u Bosni i Hercegovini. Smatramo da postoji samo jedan način da se prevaziđu ovi vještački stvoreni izazovi: sve strane u Bosni i Hercegovini treba ponovo da se priključe dijalogu o tome kako same da prevaziđu sve probleme i razlike. Time će obezbijediti primjenu Dejtonskog sporazuma iz 1995., osigurati suverenitet Bosne i Hercegovine i široka ovlaštenja dva entiteta kao i jednaka prava tri konstitutivna naroda. Najveća prepreka suočavanju sa političkom krizom i stabilizaciji zemlje jeste zastarjela institucija visokog predstavnika. Zadatak koji najprije treba da se riješi jeste da se ova institucija ugasi - dodao je Bocan-Harčenko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.