ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO

Bivši ruski ambasador u BiH: Kandidatski status za EU je opasna stvar i pritisak na RS

On je naveo da to uključuje i obustavljenja veza i saradnje RS sa Rusijom

Bocan-Harčenko: Ne bi iznenadila odluka Rusije da i zvanično istupi iz PIC-a. Screenshot / RTRS

E. Ć.

30.12.2022

Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji i bivši ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, iznio je nekoliko kontroverznih stavova komentarišući situaciju u Bosni i Hercegovini.

Bocan-Harčenko je rekao da na osnovu zahtjeva koje Zapad formulira nije moguća neka čvrsta Bosna i Hercegovina, "jer je svake godine sve više zahtjeva za oduzimanje nadležnosti RS i odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je jedini mogući temelj opstanka BiH".

- Rusija je svake godine imala sve težu saradnju sa međunarodnom zajednicom u okviru Vijeća za provođenje mira (PIC) i uvijek je imala izdvojeno mišljenje koje oni nisu uzimali u obzir jer su tražili da se zaključci donesu bez podrške Ruske Federa - rekao je Bocan-Harčenko u Pečatu na RTRS i dodao kako je "to potkopavalo i rušilo neku aktivnu i plodnu međunarodnu djelatnost BiH koja je morala da bude usmjerena za podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Naveo je i kako ga ne bi iznenadila odluka Rusije da i zvanično istupi iz PIC-a. On je rekao da je za vrijeme dok je bio ruski ambasador u BiH uslijedio uspon u razvoju odnosa RS i Ruske Federacije. Komentarisao je i kandidatski satus za našu zemlju.

- Smatram da dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU predstavlja dopunski alat pritiska na RS, jer BiH mora da pređe od Dejtona prema Briselu, što u suštini predstavlja centralizaciju BiH i oduzimanje nadležnosti RS. Kandidatski status je veoma ozbiljna i opasna stvar i to uključuje obustavljanje veza i saradnje RS sa Ruskom Federacijom - rekao je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je rekao kako je Rusija zainteresovana za to da se nađe političko rješenje za Kosovo koje bi bilo prihvatljivo za Beograd, te da Moskva neće dozvoliti rasparčavanje pravoslavlja, jer je njen cilj jedinstvo pravoslavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.