BLAGDANI

Danas je Badnjak, vrhunac priprema za jedan od najvećih katoličkih praznika - Božić

Na Badnji dan vjernici uređuju kuću za Božić, kiti se božićno drvo i peku se kolači

Vjernici kite božićno drvo. Ilustracija

Z. K.

24.12.2021

Badnji dan, Badnja večer ili Badnjak je dan prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista. 

Ovaj dan predstavlja, zapravo, vrhunac priprema za jedan od najvećih katoličkih praznika - BožićNa Badnji dan vjernici uređuju kuću za Božić, kiti se božićno drvo i peku se kolači. U ovoj noći vrši se misa, ponloćka, koja se služi u svim crkvama, a koja će ove godine zbog koronavirusa izostati.



Vjerski obred

Jedan od glavnih običaja na ovaj dan jeste paljenje badnjaka, koji predstavlja drvo, obično hrast, koje se loži u kući i prestavlja dio vjerskog obreda. Riječ je slavenskog porijekla i dolazi od "bdjeti", odnosno od isčekivanja rođenja Isusa Krista.

Badnji dan bogat je običajima i folklornim sadržajima. Vrhunac toga bdjenja jest proslava polnoćke.

Upravo s bdjenjem povezan je niz običaja: unošenje drva badnjaka koje gori na ognjištu tu noć i poslije, zatim božićne svijeće, jedna ili tri. Bdjenje počinje uvečer kad se porodica okuplja oko stola, i dalje s posnim jelima, i unošenjem badnjaka i slame kad, u nekim krajevima u BiH, domaćin pozdravlja ukućane pozdravom koji naviješta skori Božić "Hvaljen Isus! Dobro vam došla badnja večer!" Na taj pozdrav slijedi odgovor: "I s tobom zajedno!"


Čestitanje praznika

Završetkom Badnje večeri počinje Božić, uz već spomenutu misu polnoćku. Katolici jedni drugima čestitaju Božić riječima: „Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo“, na što se odgovara: „I, s tobom, Bog da, zajedno“! Svi ostali Božić čestitaju tradicionalnom čestitkom: „Čestit Božić“!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.