BORBA ZA VLAST

Opozicija u RS slaže kockice: Ko će na megdan Dodiku

Izbori 2022. mogli bi biti svojevrstan referendum u RS <195> Uspjeh PDP-a i SDS-a na izborima uveliko će zavisiti i od ponašanja manjih partnera

Opozicija zbija redove. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

1.1.2022

Do općih izbora 2022. godine ostalo je manje od godinu, a slagalica ko će biti kandidati za ključne političke pozicije i ko će kome na megdan već se uveliko slaže. Posebno zanimljiva borba će biti u RS, koja novu godinu dočekuje u svjetlu nikad veće političke krize i tenzija izazvanih Dodikovim neustavnim pokušajem otimanja nadležnosti od države Bosne i Hercegovine.


Rušilačka avantura

Ova rušilačka avantura naišla je na odlučan otpor opozicije, koja od prvog dana jasno ističe kako je Dodikov poduhvat samoubilački i opasan za Republiku Srpsku. S te strane, izbori 2022. mogli bi biti svojevrstan referendum u RS na kojem će građani odlučivati jesu li za politiku mira, razuma i kompromisa ili za jednostrani separatistički avanturizam s još neizvjesnim posljedicama.

U utorak je PDP i definitivno objavio da će njihova kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske biti Jelena Trivić. Na ovaj način nastavlja se praksa ove stranke da u prvi front gura svoje mlade kandidate, što se s Draškom Stanivukovićem u Banjoj Luci pokazalo kao pun pogodak.

Izbor Trivić, sa stanovišta političkog pragmatizma, čini se kao logičan. S jedne strane je dovoljno mlada da stekne simpatije i podršku kod mlađeg glasačkog tijela, a s druge, zbog svojih čestih nacionalističkih ispada, SNSD-u se ograničava prostor za uobičajene napade za izdajstvo i nedostatak nacionalne svijesti. S te strane, sigurno ima velike šanse protiv izglednog kandidata SNSD-a Željke Cvijanović.

S obzirom na to da je opozicija u RS do sada slijedila pravilo da SDS kandidira predsjednika RS, a PDP člana Predsjedništva, najava kandidature Trivić za predsjednicu RS znači da bi SDS trebao dobiti kandidaturu za člana Predsjedništva. Još nije izvjesno ko će biti kandidat, no u ovom trenutku kao jedino logično rješenje nameće se Mirko Šarović, predsjednik ove stranke.


Iskusan političar

Iskusan političar, koji je tri decenije prisutan u političkom životu BiH, čini se kao jedini kandidat ove stranke s dovoljnim liderskim potencijalom i snagom da pobijedi Milorada Dodika. Šarović je u utrci za Predsjedništvo već odnio pobjedu 2000. godine, kada je SDS bio bitno jača stranka od SNSD-a.

Ipak, pod upitnikom je kolika je stvarna popularnost Šarovića danas u RS, s obzirom na to da još od te 2000. nije bio kandidat za najviše funkcije.

Također, uspjeh PDP-a i SDS-a na izborima uveliko će zavisiti i od ponašanja manjih partnera. Popularni zastupnik u Skupštini RS Nebojša Vukanović je u toplo-hladnim odnosima s opozicijom u RS.

Već je otvoreno izražavao svoju želju da bude kandidat za Predsjedništvo te je spominjao i mogućnost da se samostalno kandidira, ako mu ne bude odgovarao izbor opozicije. Još je veći problem odnos s DNS-om, bivšim saveznikom SNSD-a. Predsjednik ove stranke Nenad Nešić u otvorenom je sukobu s Vukanovićem, zbog kojeg je nedavno javno prozivao i Mirka Šarovića.


Decenija poraza

Iako opozicija u RS još od 2010. izlazi sa zajedničkim kandidatima za najviše funkcije, bilježili su uglavnom poraze.

U tih deset godina zabilježena je samo jedna pobjeda, kada je 2014. Mladen Ivanić uspio pobijediti Željku Cvijanović u utrci za Predsjedništvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.