POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka: Sistemska korupcija ruši državu BiH

Čitav period pandemije bio je, podsjeća Čavka, obilježen netransparentnim i nerazjašnjenim nabavkama medicinske opreme

Čavka: Vladajuće strukture straše građane. Avaz

Piše: Al.B.

3.1.2022

Sistemska korupcija koja je već decenijama prisutna u svim institucijama dovela je Bosnu i Hercegovinu do ruba propasti. Prema zvaničnim podacima, BiH je u rangu sa Bjelorusijom kada je korupcija u pitanju. Ona je svake godine u porastu i BiH će vrlo brzo postati prva država u Evropi po korupciji. Ovo je izjavio potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka dodajući da su institucije paralizovane korupcijom. 

Pljačka javnih sredstava

Prioritet je, kazao je on, na beskrupuloznoj pljački javnih sredstava na uštrb adekvatne zdravstvene zaštite. Čitav period pandemije bio je, podsjeća Čavka, obilježen netransparentnim i nerazjašnjenim nabavkama medicinske opreme.

- Ovi i brojni drugi slučajevi korupcije u kojima kriminalni tragovi vode do samog vrha vlasti i koji su potresali bh. javnost, do danas nisu dobili epilog. To je dodatno urušilo gotovo nepostojeći kredibilitet pravosuđa i povjerenje javnosti – istakao je Čavka.

Ljudi, dodaje on, odlaze iz zemlje ne zato što ne žele da žive u multietničkoj državi, već zato što ne mogu da se zaposle bez korumpiranih veza. Ovo je, ističe Čavka, kontekst u kojem se dešava sadašnja kriza koja je maskirana kao etnička kriza.

- Dakle, mladi i kompletne porodice odlaze isključivo zbog korupcije i sistemske krađe u svim institucijama koja je postala svakodnevica. Iseljavanje mladog stanovništva je deset puta veće nego u Srbiji ili Sjevernoj Makedoniji. Direktnih stranih investicija u 2021. godini skoro da nije ni bilo, kazao je Čavka.


Ekonomski patriotizam

Javni sektor čini 70 posto ukupne ekonomije. Sve je to, dodaje on, posljedica duboke korupcije koja je svakoga investitora otjerala iz BiH. Očigledan primjer je Republika Turska koja je prošle godine investirala preko milijardu dolara u Srbiju, dok u BiH - sem obnove nacionalnih spomenika iz osmanskog perioda - drugih investicija skoro da nije ni bilo, a razlozi za to su korupcija i nepotizam.

- Vladajuće strukture straše građane novim ratovima i tako kriju ogromnu sistemsku korupciju. Služe se nacionalizmom kako bi zaštitili tu istu korupciju. Paradoksalno je da Vijeće ministara već pune dvije godine odbija da razmatra ideju „otvorenog Balkana“. Dok se region svakodnevno razvija, mi i dalje duboko stagniramo. Potreban nam ekonomski patriotizam. On jedini može pomoći državi da preživi sistemsku korupciju koja je prisutna decenijama – rekao je Čavka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.