HEROJI U BIJELOM

Ismet Gavrankapetanović za "Avaz": BiH je dovoljno široka da u njoj svi dobiju sve

Svaka zategnuta situacija i prijetnja čine nas sve siromašnijima, a mladi ljudi, nada ove zemlje, odlaze l Bilo je dana kada sam se plašio da će koronavirus pobijediti

Gavrankapetanović: Najteže je prošlo. Arhiv

Piše: A. Bajramović

7.1.2022

Bez kapaciteta Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu borba protiv pandemije koronavirusa, posebno u glavnom gradu BiH, bila bi mnogo teža i neizvjesnija. Osoblje ove ustanove, s prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem na čelu, zbrinulo je hiljade pacijenata, a važan dio terapije bili su i samopouzdanje te uvijek ohrabrujuće poruke direktora.


Najveća nagrada

- I 2021. godina je obilježena pandemijom, cijeli svijet kao da je zastao i zanijemio pred tim velikim izazovom. Naša bolnica stavila je na raspolaganje sve ljudske i materijalne resurse građanima Sarajeva i BiH. Zaista smo dali sve od sebe da pružimo zaštitu bolesnima. Zaposlenici jedne male gradske bolnice napravili su pravo čudo. Desetine hiljada izliječenih ljudi s najtežim stanjima naša su najveća nagrada - kaže u razgovoru za „Avaz“ prof. dr. Gavrankapetanović.

Izuzetan ljekar, kojem su sudbina i njegov karakter namijenili epitet heroja i u ratu i u miru, smatra da je najteže prošlo. A bilo je dana kada mu se činilo da će virus pobijediti.


Ismet Gavrankapetanović. Arhiv

- Posebno teško bilo je u proljeće. Sjećam se dana kada mi se činilo da smo na koncu svojih mogućnosti. Ipak smo hrabrili građane da ćemo izdržati i da niko neće ostati bez pružene pomoći. Poseban izazov bio je kako necovid dio bolnice održati u punoj funkciji. Limitirani kadrovski i materijalni kapaciteti tražili su od svakog uposlenog da prevaziđe sebe i zaista sam ponosan na svakog od njih. Čast mi je voditi ovu bolnicu u jednom od najtežih perioda u historiji Sarajeva - ističe Gavrankapetanović.

Izazov koji nosi omikron varijanta virusa je pred bh. zdravstvom, ali on smatra da sada imamo iskustvo, ali i dovoljno vakcina da ga lakše savladamo.


Dosta je svađe

Kao jednog od ratnih heroja, ljekara ortopeda i hirurga koji su spasili hiljade života u operacionim salama i na ratištima, pitali smo ga i za komentar o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

- Na ovom komadu zemlje Bosne mi smo upućeni jedni na druge. Razgovori nemaju alternativu, svaka zategnuta situacija i prijetnja čine nas sve siromašnijima, a mladi ljudi, nada ove zemlje, odlaze. Možda je baš ovo trenutak kada trebamo reći - dosta je svađe, tuge i jednostranih poteza.

Moramo učiti da slušamo i uvažavamo jedni druge. Krik protiv rata, sukoba i svađa koji iz sveg glasa upućujem krik je svih nas, običnih ljudi, koji samo želimo miran i lijep život u našoj Bosni i Hercegovini. Ona je naša sudbina, naša ljubav i naša domovina dovoljno široka da u njoj svi dobiju sve - poručuje prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.