POLITIČKI ANALITIČAR

Gjenero za "Avaz": Dodik će nastaviti sa svojom politikom dok mu se ne dogodi sudbina Radovana Karadžića

Zato je izrazito važno Bajdenovo liderstvo u odnosu na sankcioniranje politike korupcije i s korupcijom povezanog pokušaja razaranja BiHi, istakao je Gjenero

Gjenero: Jasno je da nekoliko država unutar EU želi pratiti američku politiku. Agencije

Piše: M. Aščić

7.1.2022

Poznati politički analitičar i politolog iz Hrvatske Davor Gjenero, komentirajući proširene sankcije protiv Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, rekao je za portal "Avaza" da će  Dodik nastaviti dalje sa svojom politikom tako dugo dok mu se ne dogodi ono što se dogodilo njegovom prethodniku Radovanu Karadžiću i "dok se autoritarni vladar Srbije ne nađe u situaciji da mora zatvoriti granicu na Drini"



Amerika je u velikoj prednosti

Gjenero kaže da kada su u pitanju sankcije, administracija predsjednika SAD Džo Bajden (Bidena) ima jasnu sliku onoga što želi postići na Balkanu.

 - Najveća vrlina Bidenove strategije je to što je američku vanjsku politiku vratio načelima i vrijednostima. Vrijednosno utemeljene javne politike izvorno su bile velika prednost Europske unije, međutim, Europa 27 ne funkcionira kao Europa 12 ili 15, a zemlje članice sve više zhapostavljaju temeljne vrijednosti i politike vode sukladno svojim interesima i preferencijama - smatra on.

Zbog toga je, kako kaže, Amerika je u velikoj prednosti ispred EU.

 - Daleko lakše donosi odluke i ponovno se afirmira kao lider u odnosu na regiju. Jasno je da nekoliko država unutar EU želi pratiti američku politiku. Pritom prije svega govorimo o Njemačkoj, čija će nova vlada, po svemu sudeći, daleko više držati do vrijednosti u vanjskoj politici, nego što je ti bilo u vrijeme mandata gospođe Merkel. Nažalost, do konsenzusa unutar EU će doći dosta teško, jer je očito da se Mađarska namjerava vetom suprotstaviti eventualnoj odluci o sankcijama, a dio država će zbog svojih interesa tiho opstruirati formiranje konsenzusa o praćenju američke politike u uvođenju sankcij - tvrdi Gjenero.


Zaoštriti politiku upotrebe migranata

Prema njegovim riječima, Hrvatska se boji mogućnosti da bi Milorad Dodik pod sankcijama mogao zaoštriti politiku upotrebe migranata za pritisak na Hrvatsku, upravo u vrijeme kad Hrvatska nastoji pristupiti Šengensoj zoni.

I za regiju, i za europsku i atlantsku perspektivu BiH, zato je izrazito važno Bajdenovo liderstvo u odnosu na sankcioniranje politike korupcije i s korupcijom povezanog pokušaja razaranja BiH - istakao je Gjenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.