AVAZ SAZNAJE

Sudija Vrhovnog suda Slovenije Branko Masleša ima validnu diplomu Pravnog fakulteta u Sarajevu

Mediji u Sloveniji ranije su problematizirali visokoškolsko obrazovanje Masleše, navodeći da njegova diploma nije prava i da na njoj nedostaje potpis

Branko Masleša. Avaz

Piše: M. Aščić

10.1.2022

Inspektori Uprave za inspekcijski nadzor Kantona Sarajevo utvrdili su da sudija Vrhovnog suda Slovenije Branko Masleša ima validnu diplomu Pravnog fakulteta u Sarajevu, na kojem je diplomirao u martu 1975.godine, saznaje portal "Avaza".

Mediji u Sloveniji ranije su problematizirali visokoškolsko obrazovanje Masleše, navodeći da njegova diploma nije prava i da na njoj nedostaje potpis, vodeni žig i grb tadašnje države.

Međutim, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila je provjerama na Pravnom fakultetu u Sarajevu da je "nesporno utvrđeno da je Branko Masleša stekao diplomu navedenog fakulteta i stručni naziv diplomirani pravnik s danom 31.mart.1975.godine u skladu s tada važećim propisima.


Šta se navodi u dokumentaciji Uprave za inspekcijske poslove KS. Avaz

Prema dokumentaciji "Avaza", inspekcija je uvidom u original Indexa studenta konstantirala da su u istom upisani svi položeni ispiti (ukupno 28), potpisani od tada odgovornih nastavnika profesora.

 Također, utvrđeno je da inspektoru prezentirane sve original prijave položenih ispita na Pravnom fakultetu, kao i original Upisni, prijavni semestralni listovi.

Uvidom u knjigu diplomiranih studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu počev od broja 1901 do 3435, nadležni inspektor je konstantuje da Branko Masleša zaveden pod rednim brojem 3227 kao diplomirani pravnik te je isti preuzeo original diplomu - stoji u inspekcijskom nalazu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.