SVEČANOSTI

Nelson i Satler postali počasni građani Mostara, šefu Delegacije EU danas rođendan

Postali ste mostarska raja, kazao Kordić

Sa ceremonije uručenja. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

12.1.2022

Ambasadoru SAD u BiH Eriku Nelsonu (Eric) i šefu Delegacije EU u BiH Johanu Satleru (Johann Sattler) danas su na svečanosti u Gradskoj vijećnici Grada Mostara uručena priznanja „počasnih građana Mostara“. Zanimljivo je da je ambasadoru Satleru danas  i rođendan.

Priznanja su im uručili gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ) i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA) za njihov „doprinos u rješavanju dugogodišnjih problema nefunkcioniranja gradske vlasti i održavanju izbora nakon 12 godina”.




Sa ceremonije uručenja. M. Smajkić

Marić je naglasio da su Nelson i Satler dokazali da su istinski prijatelji Mostara, dok im je Kordić čestitao uz riječi: “Postali ste  dio raje u Mostaru, a kada ste raja u Mostaru, to ima veliko značenje“.

U svom obraćanju Nelson je naveo kako je Mostar primjer koliko dobroga donosi kompromis.

- Duh i politička volja koji su doveli do održavanja izbora u Mostaru, izgradili konsenzus na izgradnji izborne reforme. Okupirana Covidom, ekonomskom krizom , odljevom ljudi, BiH treba preusmjeriti fokus s podjele na pitanja poput korupcije i privrede, koja su od suštinskog značaja za sve građane. Nažalost, danas nedostaje tog duha. Zato je meni bilo važno doći danas ovdje, ne da primim ovo priznanje, nego kako bih potvrdio važnost lekcije kojoj nas je poučio Mostar - onoj o značaju dijaloga i kompromisa -kazao je, između ostalog, Nelson.



Sa ceremonije priznanja. M.Smajkić

Satler je , također, ukazao na primjer Mostara, koji je, kako je naveo, „sada primjer šta je moguće kada postoji dobra politička volja i šta se sve može uraditi kada se ujedine svi partneri, ključni partneri, a oni u BiH su EU i SAD“.

- Koliko god današnja ceremonija bila svečana i, iako mi je čast biti pred vama, ali okolnosti su razočaravajuće, nadao sam se da će Mostar biti primjer i odskočna daska za širu javnost i zajednicu što se može učiniti postizanjem sporazuma -rekao je on.

Podsjetimo, ova svečanost je ustalasala političku scenu u najvećem gradu na Neretvi, zbog navodnih grešaka u proceduri sazivanja ove sjednice. Danas su ovoj sjednici prisustvovali   skoro svi vijećnici izuzev, Velibora Milivojevića iz SNSD-a i dvoje srpskih vijećnika iz HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.