POGORŠANO STANJE

Epidemiologinja Medina Bičo za "Avaz": Među pacijentima sa težom kliničkom slikom oko 90 posto je nevakcinisanih

Kod pacijenata su prisutni uglavnom respiratorni simptomi, bolovi u mišićima i zglobovima, kazala je ona

Medina Bičo: Od početka pandemije u BPK je preminulo 109 osoba. Avaz

Piše: A. Bajramović

14.1.2022

Epidemiološka situacija sve je složenija i u BPK Goražde gdje su u protekla 24 sata dvije osobe preminule, a 28 inficirano koronavirusom. Broj oboljelih raste, upozorava direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK, epidemiolog Medina Bičo.

- I dalje imamo rast broja novozaraženih i pogoršanje epidemiološke situacije, tako da po rezultatima od jutros, od 60 testiranih, imamo 28 pozitivnih. Ukupno je aktivno 213 slučajeva, u izolaciji je 461 osoba. Nažalost u posljednja 24 sata imali smo i dva smrtna slučaja. Od početka pandemije u BPK je preminulo 109 osoba. U UKC Sarajevo su 22 pacijenta iz BPK, a jedan u Kantonalnoj bolnici u Goraždu – kazala nam je Bičo.



Rizik za nevakcinisane

Kao jedinog epidemiologa u kantonu brine je procenat pozitivnih u ukupnom broju testiranih, koji pokazuje da je virus itekako prisutan u zajednici.

- Kod pacijenata su prisutni uglavnom respiratorni simptomi, bolovi u mišićima i zglobovima, a imamo i slučajeve ukrštanja drugih respiratornih infekcija. Za sada je među pozitivnim oko 80 posto nevakcinisanih. Kod onih koji razviju težu kliničku sliku oko 90 posto nije vakcinisano – ističe dr Bičo.

Ovakvi podaci još jedanput potvrđuju značaj vakcinacije. Za sve primarno vakcinisane osobe, koje su dobile dvije doze vakcine, iz Zavoda nakon tri mjeseca preporučuju vakcinisanje trećom, buster dozom. Za one koji su preboljeli covid i dobili dvije doze, buster dozu trebaju primiti u roku od 6 mjeseci. Mjere koje je donio Federalni krizni štab u BPK Goražde uvedene su nešto ranije i uključuju ograničavanje broja prisutnih u zatvorenom prostoru i na otvorenom, te zabranu javnih okupljanja.

Slabljenje virusa

- Teško je davati bilo kakve procjene. Odmah nakon četvrtog vala, bez pauze, uslijedio je peti vezan za omikron. Daleko je to manje složena situacija nego što smo imali u martu i aprilu prošle godine, što je rezultat vakcinacije i osoba koje su preboljele covid. Omikron varijanta je dosta infektivnija, ali iako izaziva nešto blaže simptome kod nevakcinisanih može izazvati teže oblike. 

Mišljenja su da će, zbog slabljenja virulence virusa, to biti neka endemska pojava, da će biti prisutan, ali ne sa ovolikim brojem oboljelih. Međutim, to su samo procjene, jer zaista ne znamo u kom smjeru će ići dalje ova pandemija – kaže dr Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.