U 85 GODINI

Preminuo prvi goraždanski epidemiolog Husein Prašo

Doktor Prašo je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio časnoj profesiji ljekara, ostajući sinonim za ljudskost i prijateljstvo

Sutra će biti obavljeni dženaza i ukop na mezarju Kolijevke u 17.30 sati. Avaz

A. Č. / Fena

15.7.2022

Građanke i građani Goražda sa tugom su primili vijest o gubitku poštovanog i omiljenog sugrađanina, primarijus doktora Huseina Praše, prvog goraždanskog epidemiologa i jednog od najstarijih doktora u gradu na Drini, koji je preminuo u 85. godini. Povodom njegove smrti, Ljekarska komora BPK Goražde sutra će organizirati komemoraciju u velikoj sali Centra za kulturu.

Doktor Prašo je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio časnoj profesiji ljekara, ostajući sinonim za ljudskost i prijateljstvo.

Rođen je 18. marta 1938. godine u mjestu Zaborak, opština Čajniče. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1966. godine, a radni odnos zasnovao je godinu kasnije u Domu zdravlja Goražde. Specijalistički ispit iz epidemiologije položio je 1980. godine.


Honorarno radio u Zavodu

Ministarstvo zdravlja Republike Bosne i Hercegovine je doktoru Praši, za dugogodišnji predani rad i posebne rezultate ostvarene u zaštiti zdravlja stanovništva i razvoj zdravstva, u aprilu 1995. godine dodijelio zvanje primarijus. Po osnivanju Zavoda za Javno zdravstvo Bosansko podrinjskog kantona, imenovan je za direktora ustanove i tu je dužnost obavljao do oktobra 2002. godine.

Dvije godine kasnije prim. dr. Prašo odlazi u penziju, nakon čega nastavlja honorarno raditi u Zavodu za javno zdravstvo kao specijalista epidemiolog, sve do augusta 2011. godine.

U toku radnog vijeka obavljao brojne funkcije. Bio je šef Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Goražde i Zavoda za javno zdravstvo, dao je veliki doprinos u nastajanju izuzetno značajnog programa obaveznih imunizacija stanovništva a posebno u njegovoj realizaciji. U period od 1981. do 1987. godine obnašao je funkciju direktora goraždanskog Doma zdravlja.


Bio pripadnik Armije RBiH

Tokom agresije na BiH dr. Prašo je kao pripadnik Armije RBiH bio angažovan kao ljekar u goraždanskoj Ratnoj bolnici dajući ogroman doprinos u zbrinjavanju ranjenih boraca i civila.

Komemoracija povodom smrti doktora Huseina Praša bit će održana sutra u 11 sati u velikoj sali Centra za kulturu Goražde, a dženaza i ukop će biti obavljeni na mezarju Kolijevke u 17.30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.