NEOSNOVANA APELACIJA

Ustavni sud BiH odbio zahtjev Gordane Tadić

Prvostepena komisija VSTV BiH je donijela odluku o smjeni tužiteljice Gordane Tadić 23. jula prošle godine, a odluku Drugostepene komisije je potvrdio VSTV BiH 20. oktobra

Gordana Tadić. arhiv

E. Ć.

14.1.2022

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev smijenjene glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić za donošenje privremene mjere kojom se "obustavlja izvršenje Odluke VSTV" o njenoj smjeni do okončanja postupka pred Ustavnim sudom.




Neosnovan zahtjev tužiteljice Tadić

Zahtjev se okarakterisao kao neosnovan.

Tadić je u svojoj apelaciji navela da joj je osporenim odlukama prekršeno pravo na pravično suđenje zato što je, kako je navela, očigledno proizvoljno primjenjeno materijalno i procesno pravo, zato što je izostalo zakonito obrazloženje, zbog pristrasnog i arbitrarnog ponašanja suda. Tadić je navela da joj je povrijeđena zagarantovanost drugostepenog postupka i sudske zaštite.

- Apelantica ukazuje da Zakon na osnovu kojeg je vođen disciplinski postupak ne daje garanciju fer i pravičnog postupka, jer disciplinski prekršaji nisu Zakonom propisani kao teži i lakši prekršaji tako da je pravno neizvjesno kakvu sankciju optuženi može očekivati, jer bez propisanih težih i lakših disciplinskih prekršaja je otvorena mogućnost arbitrarnog odlučivanja. 

Zahtjev se zasnivao na navodima

Ta zakonska nedorečenost je u ovom postupku iskorištena da se donese sankcija koja nije rezultat provedenog dokaznog postupka i bazirana na ocjeni težine prekršaja prema navodnim činjenicama jer te odlučne činjenice niko nije niti utvrđivao. 

Iz obrazloženja se stiče utisak da je to utvrđenje "posljedica" rezultat, provedenog dokaznog postupka, a nije, jer niti jedan dokaz nije izveden na te okolnosti, nasuprot izvedeni su dokazi da to nije tako. Nadalje, apelantica ukazuje na objektivnu pristrasnost članova VSTV-a - navedeno je u apelaciji Gordane Tadić.


Ustavni sud BiH je u svojoj odluci naveo da apelantica nije iznijela nikakve argumente ili posebne razloge, te da njen zahtjev zasnivao na navodima.

- Imajući u vidu navedeno, i naročito potpuni izostanak argumenata o tome zašto bi Ustavni sud trebao donijeti privremenu mjeru u konkretnom slučaju, Ustavni sud smatra da apelantica, osim navoda koji se tiču merituma spora, nije ponudila argumente i dokaze koji bi "prima facie" ukazali na neophodnost određivanja tražene privremene mjere.

Stoga, Ustavni sud smatra da je apelantičin zahtjev za donošenje privremene mjere neosnovan jer u okolnostima konkretnog slučaja, ništa ne ukazuje da bi donošenje privremene mjere bilo u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka - navedeno je u odluci Suda. 

Podsjećamo, Prvostepena komisija VSTV BiH je donijela odluku o smjeni tužiteljice Gordane Tadić 23. jula prošle godine, a odluku Drugostepene komisije je potvrdio VSTV BiH 20. oktobra 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.