DONESENA ODLUKA

Ustavni sud BiH objavio odluku u cjelosti: Nesumnjivo utvrđena disciplinska odgovornost Gordane Tadić

U odluci se navodi da je Ustavni sud zapazio da je Drugostepena komisija zaključila da iz činjeničnog opisa proizlazi dovoljno navoda

Gordana Tadić. AVAZ

A. O. / BIRN BIH

8.6.2022

Pravo na pravično suđenje i nepristrasnost članova i predsjednika Visokog sudskog i tužilakkog vijeća (VSTV) nisu dovedeni u pitanje u slučaju bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, čije su disciplinska odgovornost i izrečena mjera nesumnjivo utvrđene i za njih data jasna i argumentovana obrazloženja, zaključio je Ustavni sud.

Na sjednici održanoj 26. maja ove godine Ustavni sud BiH donio je odluku kojom se odbija kao neosnovana apelacija Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, podnijeta protiv odluka VSTV-a i disciplinskih komisija iz 2021. godine, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.


Izostali principi

Kako se navodi u odluci koja je sada objavljena u cjelosti, iz obrazloženja osporenih odluka Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije te odluke VSTV-a proizlazi da tokom postupka nije bilo sporno da je apelantica propustila u periodu od 29. septembra 2016. do najranije 11. marta 2021. godine, kao rukovodilac Tužilaštva BiH, osigurati primjenu Pravilnika automatskog sistema raspodjele predmeta tužiocima (TCMS), a koji predmeti su dodjeljivani manuelnim načinom.

Također, prema odluci, iz postupaka proizlazi da je Tadić propustila osigurati da se za uposlenike Tužilaštva BiH pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera stepena tajnosti.

- Po mišljenju Ustavnog suda, prilikom donošenja odluke o disciplinskoj mjeri, Prvostepena i Drugostepena komsija i VSTV nisu postupali arbitrarno, nego su se rukovodili zakonom i principima Zakona o VSTV-u, kao i Smjernicama, te su za svoje odluke dali valjano obrazloženje - navodi Ustavni sud, te se dodaje da nisu osnovani navodi Tadić o manjkavosti Zakona o VSTV-u u smislu nepredvidivosti norme, odnosno mjere koja se može sudiji ili tužiocu izreći.

Prema odluci, Ustavni sud zapaža da je Drugostepena komisija zaključila da je izrečena disciplinska mjera – premještanje apelantice s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca – adekvatna broju i težini počinjenih disciplinskih prekršaja i stepenu disciplinske odgovornosti.

- Ustavni sud smatra da apelantica osim uopštenih tvrdnji ne obrazlaže na koji način su okolnosti na koje ukazuje konkretno uticale na njena prava zagarantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom u postupku koji je protiv nje vođen - navodi se u odluci.

Ustavni sud je zapazio da je Prvostepena komisija obrazložila da apelantica dodjelu predmeta nije vršila u skladu s Pravilnikom TCMS, te da je zaključila da su usljed manuelne raspodjele predmeta izostali principi jednoobraznost, objektivnost, transparentnost i podjednaka zaduženost predmetima svih tužilaca.



Nemar u vršenju službenih dužnosti

U odluci se navodi da je Ustavni sud zapazio da je Drugostepena komisija zaključila da iz činjeničnog opisa proizlazi dovoljno navoda iz kojih se može izvesti zaključak o povredi Zakona o zaštiti tajnih podataka i o bitnim obilježjima disciplinskih prekršaja za koje se Tadić tereti.

- Ustavni sud, suprotno apelanticinim navodima, ne zapaža proizvoljnost u obrazloženju disciplinskih komisija i VSTV da je apelantica postupajući na navedeni način počinila predmetne disciplinske prekršaje (…) Ustavni sud smatra da u odlukama donesenim u predmetnom disciplinskom postupku nema ništa što bi ukazivalo na proizvoljnost, bilo kod utvrđivanja i ocjene činjenica ili kod primjene materijalnog i procesnog prava. Stoga, Ustavni sud smatra da nema kršenja prava na pravično suđenje - navodi se u odluci.

VSTV je odlučivao nakon žalbe Vlade Adamovića, punomoćnika Gordane Tadić, na odluku Drugostepene disciplinske komisije Vijeća kojom je Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja.

Disciplinskom tužbom iz aprila prošle godine Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.


Neopravdani razlozi

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Ranije je, u januaru 2020. godine, Ustavni sud odbio zahtjev Tadić za donošenje privremene mjere. U oktobru prošle godine članovi VSTV-a izglasali su konačnu odluku kojom se Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva.

- Ustavni sud zaključuje da nije došlo do povrede apelanticinog prava na nepristrasnost suda kao segmenta prava na pravično suđenje (…) u situaciji kada navodi o pristrasnosti predsjednika VSTV, odnosno članova VSTV nisu osnovani. Ustavni sud zaključuje da nije prekršeno apelanticino pravo na pravično suđenje (…) kada je na osnovu provedenih relevantnih dokaza nesumnjivo utvrđena apelanticina disciplinska odgovornost za prekršaje Zakona o VSTV-u i izrečena odgovarajuća disciplinska mjera - zaključuju sudije Ustavnog suda.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, piše BIRN BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.