IZBORNI ZAKON

Potpredsjednik SDA Safet Softić za "Avaz": Imamo li hrabrosti za kompromis

Najvažnije je pitanje izbornog integriteta kako bismo izbjegli sve vrste sumnji i prevara koje su se događale na dosadašnjim izborima

Miralem Aščić

Softić: Treba relaksirati odnose s Hrvatima

Foto: Avaz


Za nastavak pregovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona i izlaskom iz postojeće krize važna je stabilizacija odnosa između Bošnjaka i Hrvata. Kaže ovo u razgovoru za „Avaz“ Safet Softić, potpredsjednik SDA i državni poslanik.

Za narednu sedmicu planiran je novi nastavak pregovora s američkim i evropskim zvaničnicima, nakon niza neuspjeha krajem prošle godine.

Softić kaže da je otopljavanje odnosa s Hrvatima i koncept međunarodne zajednice jedini mogući put da se kriza prevaziđe.

Jedini put

- Odnosi Hrvata i Bošnjaka se trebaju postaviti na neki drugi nivo. Vjerujem da je to put koji bi mogao sve ove odnose i stabilizirati i relaksirati - tvrdi Softić.

Kada su u pitanju pregovori o izmjenama Izbornog zakona, kaže da je nemoguće doći do kvalitetnih rješenja bez jake međunarodne intervencije.

- Jer sve što bi se eventualno prihvatilo kao neka moguća vrsta kompromisa, na neki način bi se tumačilo kao određena izdaja u ovoj zemlji. Tako su stvari i postavljene. Ne mislim da smo mi blizu bilo kakve vrste izdaje. Treba relaksirati stvari i doći do normalnih rješenja - ističe Softić.

Na pitanje vjeruje li da će se izbori ove godine uopće održati s obzirom na rokove, naglašava da vremena i dalje ima.

- Rok je sve dok se, prema Izbornom zakonu, ne proglase izbori. Ima dovoljno vremena i prostora da se dogovara i pregovara. Datum ovjere izbora je neko krajnje vrijeme kada bi se trebale usvojiti izmjene u Parlamentu. Pitanje je, dakle, koliko imamo volje, hrabrosti i spremnosti da dođemo do određenih vrsta kompromisa - smatra Softić.

Kaže da je za njega najvažnije pitanje izbornog procesa, „ustvari integritet izbornog procesa koji je bitno narušen na način na koji su do sada izbori održavani“.

Narušen proces

- Prije svega, u smislu određenih poboljšanja koja bi garantirala svakom biraču autentičnost njegovog glasa prilikom brojanja. To je pitanje broj jedan. I bez tog pitanja i rješavanja tog pitanja vjerujem da su svaki izbori besmisleni u ovoj zemlji - kaže Softić i dodaje da to podrazumijeva da se izbjegnu sve moguće vrste sumnji i prevara koje su se, od rata do danas, događale na svakim izborima.

- To smatram zaista najvažnijim u odnosu na sva druga politička pitanja, koja jesu teška, ali, evo, ovo je neko pitanje oko kojeg bi se trebali složiti svi akteri pregovora o izmjenama Izbornog zakona - zaključuje Softić.

Ko će još na listu

Softić kaže da, kada su u pitanju sankcije, SAD imaju kvalitetne obavještajne podatke i da je ovo samo početak jačeg involviranja Amerike u političku krizu u BiH.

- Mislim da će to ići i dalje i, ako će se doći do rješenja, to tako treba biti. Ali ove sankcije SAD mora pratiti Evropska unija. Naravno, ukoliko je država slaba, domaće pravosuđe takvo da se ne može samo obračunati s korupcijom, onda je potrebno da se određeni političari uklone sa scene - kaže Softić.

Više o temi Safet Softić

NA VRH

Podijeli članak na