REAKCIJA IZ SDA

Čolo i Genjac: Odluka Kristijana Šmita je u interesu BiH

Princip koji sada postoji u Ustavu Federacije da se iz svakog kantona bira najmanje jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan Srbin, ostaju na snazi i to omogućava da nema dodatne diskriminacije, rekla je Čolo

Čolo i Genjac: To je uradio u cilju deblokade. Anadolija

E. Ć.

2.10.2022

Član Predsjedništva SDA Halid Genjac komentarisao je odluku visokog prdstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koji je odlučio nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH.

Genjac je izrazio uvjerenja da je Šmit proglasio rješenja koja su u interesu građana i da nisu diskriminatorska. Nosilac liste Stranke demokratske akcije za Parlamentarnu skupštinu BiH Alma Čolo ocijenila je kako je nametanje Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Šmita u interesu Bosne i Hercegovine.

On kaže da je to uradio u cilju deblokade i implementacije izbornih rezultata, znači u interesu BiH, da se izborni rezultati odmah mogu implementirati u određenim rokovima da se ne desi da četiri godine nemamo uspostavu vlasti nakon što građani iznesu svoju volju na izborima - komentarisala je Čolo.

Istakla je da je "jedina stvar izmjena broja delegata u Domu naroda u klubovima Hrvata, Bošnjaka i ostalih".

- Visoki predstavnik povećava taj broj sa 17 na 23. On to obrazlaže provedbom presude u slučaju Božo Ljubić. Mi ćemo dodatno razmotriti šta to znači, ali njegovo obrazloženje da je to provedba presude Ustavnog suda i da je to ustvari ostvarivanje principa proporcionalnosti određenog konstitutivnog naroda koji živi na teritoriji određenog kantona. Princip koji sada postoji u Ustavu Federacije da se iz svakog kantona bira najmanje jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan Srbin, ostaju na snazi i to omogućava da nema dodatne diskriminacije - kazala je Čolo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.