ŠEF DELEGACIJE EU

Satler posjetio Foču i obišao Aladža džamiju

Tokom boravka u Foči on je posjetio i Aladža džamiju

Posjeta Aladža džamiji. Avaz

Piše: Al.B.

19.1.2022

Susret sa predstavnicima povratnika. Avaz

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler posjetio je danas i Foču, gdje se susreo sa predstavnicima općinskih vlasti s kojima je razgovarao o stanju u ovoj općini. Tokom boravka u Foči on je posjetio i Aladža džamiju, a u njenom kompleksu predstavnici povratnika upoznali su ga sa situacijom u kojoj se nalazi malobrojna povratnička zajednica.

- Teme o kojima smo razgovarali odnosile su se na nedavno neustavno obilježen 9. januar, zatim zapošljavanje povratnika u javnim institucijama, izgradnju hidrocentrala na Drini i Bistrici, pronalazak nestalih osoba. Ukazali smo i na problem crtanja murala ratnim zločincima, te zatražili da se to zaustavi a da se postojeći murali uklone. Svjesni smo da to ne doprinosi suživotu i šalje lošu sliku iz ovog lijepog grada – kazao je Izet Spahić, odbornik u SO Foča.

On dodaje da je od oko 100 uposlenih u općinskoj administraciji samo dvoje Bošnjaka, a da je kompletno njeno rukovodstvo jednonacionalno. U policiji rade samo tri policajca bošnjačke nacionalnosti. Ambasadoru Satleru danas je predočen zahtjev povratnika da se zaustavi izgradnja hidrocentrala na Drini i Bistrici, jer porodice 627 nestalih Bošnjaka sumnjaju da se na tim lokacijama nalaze masovne grobnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.