ZGROŽENI INCIDENTOM

Parlamentarci posjetili Bratunac i Janju, razgovarano o problemima povratnika

Susreli se sa izabranim zvaničnicima kao i predstavnicima povratnika u sredinama u kojima je proteklih dana zabilježeno uznemiravanje i ugrožavanje njihove sigurnosti

N. Aj. / Fena

Sa sastanka

Foto: Fena


Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirjana Marinković-Lepić, Zlatan Begić i Šemsudin Mehmedović danas su posjetili Bratunac, gdje su razgovarali s predsjednikom Skupštine općine Radislavom Jovanovićem, a ovom sastanku prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Potom je uslijedio i radni sastanak s načelnikom Općine Bratunac Srđanom Rankićem, a parlamentarci su razgovarali i s predstavnicima povratnika u Janju.

Mali broj Bošnjaka

Poslanica Mirjana Marinković-Lepić je kazala Feni da, bez obzira na to što u Bratuncu nema incidenata, netrpeljivosti, ipak određena prava povratnika nisu u cijelosti ostvarena.

- Naglasila bih rad u javnim službama, gdje je jako mali broj Bošnjaka. Znamo da su se ljudi vratili na to područje prije 20 i više godina. To je jedan od problema koje su i istakli predstavnici bošnjačke zajednice u Bratuncu - navela je Marinković- Lepić.

  • Sa sastanka

    Sa sastanka

    Foto: Fena


Dodala je da su tu još neki problemi u vezi s imovinom.

- Sve u svemu, nema netrpeljivosti, ali nije izvršena jedna potpuna inkluzija povratnika u svakodnevni život tog područja. Ono što smo mi željeli da predložimo i da im se stavimo na raspolaganje jeste dalji rad na privrednom razvoju - kazala je Marinković - Lepić.

Navela je da su se u Janji susreli s povratnicima, te da nisu imali priliku da razgovaraju s predstavnicima općinske vlasti.

Treba reakcija

- Zgroženi smo incidentom koji se desio prije nekoliko dana, uoči proslave božićnih praznika, pucnjave na džamiju. Mislim da su to stvari koje neodoljivo podsjećaju na 90-te i da tu treba da reaguju, prije svega, sigurnosne strukture, policijski organi, ali i da svi zajedno treba rade na suzbijanju tenzija, na javnom ograđivanju od takvih postupaka. Prvenstveno tu mislim i na predstavnike vlasti. Ali naglašavam da je ovdje moralo doći do intervencije MUP-a i do kažnjavanja počinilaca - zaključila je Marinković- Lepić.

Grupa poslanika i delegata domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetila je danas Foču, Prijedor, Bratunac, Gacko i Janju gdje se susrela sa izabranim zvaničnicima kao i predstavnicima povratnika u sredinama u kojima je proteklih dana zabilježeno uznemiravanje i ugrožavanje njihove sigurnosti.

Više o temi Parlamentarna skupština

NA VRH

Podijeli članak na