HRVATSKI MINISTAR

Grlić Radman: EU mora poslati snažnu poruku onima koji koče izbornu reformu u BiH

Rekao je i da u BiH treba uložiti više političkih napora kako ona ne bi postala interesno područje trećih zemalja

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Arhiv

N. Aj.

24.1.2022

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da EU mora poslati jasnu i snažnu poruku onima koji koče proces izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Ministar Grlić Radman, koji sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica, rekao je da je tokom sastanka govorio o stanju u Bosni i Hercegovini i upoznao kolege s trenutnom situacijom u vezi s naporima na izmjenama izbornog zakona u kojima sudjeluju predstavnici Sjedinjenih Država i Evropske unije.


- Izvijestio sam ih o zabrinjavajućoj situaciji u BiH. Rekao sam da je nužno da EU mora poslati snažnu, jasnu i nedvosmislenu poruku onima koji koče promjene izbornog zakona i kojima odgovara status quo - rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da su promjene izbornog zakona nužne kako bi se eliminirali svi oblici diskriminacije u izbornom procesu i omogućilo legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda u kolektivnim tijelima zemlje.

Dodao je da je za svoje stajalište dobio podršku nekoliko svojih kolega, kazavši da u BiH treba uložiti više političkih napora kako ona ne bi postala interesno područje trećih zemalja, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.