MEĐUSOBNO POŠTOVANJE

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Mekdonald posjetila Bratunac

Mekdonald je naglasila da je važno reagovati na svaku manifestaciju diskriminacije i mržnje, i poduzeti potrebne mjere kako bi se spriječilo njihovo ponavljanje, i izbjegli rizici destabilizacije

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Mekdonald posjetila Bratunac. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

25.1.2022

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Mekdonald (Macdonald) posjetila je danas Bratunac gdje se sastala s načelnikom Srđanom Rankićem, te predstavnicama Foruma žena Bratunac i udruge "Maja" Kravica i "Priroda" Bratunac, javlja Anadolu Agency (AA).

Mekdonald i Rankić su tokom sastanka razgovarali o trenutnoj razvojnoj situaciji u općini, kao i programima koji se provode uz podršku tima Ujedinjenih nacija u široj regiji Birač. Usklađivanje lokalnih razvojnih strategija sa nedavno usvojenim Okvirom za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u BiH naglašeno je kao jedan od načina koji promovira inkluzivan i zelen ekonomski razvoj, i kao način jačanja usluga socijalne zaštite da se osigura da niko ne bude zapostavljen niti zaboravljen u zajednici.

Mekdonald je naglasila da prosperitetne zajednice osiguravaju dobrobit i sigurnost svih ljudi u njima. Stoga je važno reagovati na svaku manifestaciju diskriminacije i mržnje, i poduzeti potrebne mjere kako bi se spriječilo njihovo ponavljanje, i izbjegli rizici destabilizacije. Djela zastrašivanja i govora mržnje, poput onih viđenih prije nekoliko sedmica širom BiH, uvreda su za one koji su preživjeli strašne zločine i njihove obitelji, uključujući i one koji su se nakon sukoba vratili svojim kućama.

Tim Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini nastavit će podržavati projekte i aktivnosti koji nastoje lokalizirati Ciljeve održivog razvoja i podržavati međusobno poštovanje u i između zajednica širom zemlje, uključujući u Bratuncu i široj regiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.