RADNIČKI PROTEST

Zaposleni u Domu zdravlja Bihać obustavili prijem većine pacijenata

Tretirani samo pacijenti kojima je potrebna hitna medicinska intervencija ili su COVID suspektni

Jusufagić : Veliki broj ljekara se nije danas ni pojavio na poslu. Arhiv

Z. K.

26.1.2022

Zaposleni u Domu zdravlja Bihać od jutros su obustavili prijem većine pacijenata, te na taj način izrazili radnički protest zbog nedobijanja decembarske plate. Zdravstveni radnici odluku su donijeli mimo sindikalne organizacije, a danas su tretirani samo pacijenti kojima je potrebna hitna medicinska intervencija ili su COVID suspektni. Većina ostalih službi samoinicijativno je obustavilo rad sa pacijentima.



Teška situacija

- Izuzetno teška situacija, s obzirom da su radnici ogorčeni i sada samoinicijativno izražavaju protest zbog nedobijanja plate. Skoro su zaradili i januarsku, a zbog političkih relacija u našem kantonu nisu dobili ni decembarsku platu. Zbog svega toga suočavamo se s radničkim buntom i zaista je teško bilo šta konkretno reći i uraditi, kada je ugrožena egzistencija ljudi - izjavio je direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić.

Dodao je kako se veliki broj ljekara nije danas ni pojavio na poslu, zbog čega je u većini službi onemogućen prijem pacijenata.

- Ja konkretno u ovoj sittuaciji mogu jako malo uraditi, osim samo potvrditi da Služba hitne pomoći, kao i COVID-ambulanta i laboratorija rade nesmetano - naveo je Jusufagić.


Nefunkcionisanja Skupštine USK

Ovakva situacija uslovljena je neusvajanjem ovogodišnjeg Financijskog plana i programa Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (USK) ili Odluke o privremenom financiranju.

To je posljedica nepostojanja definirane političke većine i nefunkcionisanja Skupštine USK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.