SUĐENJE KRIM-TEHNIČARIMA

Tužitelj Vrećo: Jedino što znamo je da nemamo donji veš Davida Dragičevića

U Osnovnom sudu Banja Luka danas je okončano suđenje suspendovanim kriminalističkim tehničarima Policijske uprave Banja Luka Mikici Marjancu i Zoranu Bošnjaku koji se terete da su počinili krivično djelo "Sprječavanje dokazivanja"

Tužitelj Dalibor Vrećo. Arhiv

E. Ć. / Srpska info

26.1.2022

U Osnovnom sudu Banja Luka danas je okončano suđenje suspendovanim kriminalističkim tehničarima Policijske uprave Banja Luka Mikici Marjancu i Zoranu Bošnjaku koji se terete da su počinili krivično djelo "Sprječavanje dokazivanja", odnosno da su uništili donji veš Davida Dragičevića.

Tužitelj Dalibor Vrećo izjavio je da je tokom postupka u potpunosti dokazana krivica optuženih, pa je od sudije Radmile Medaković zatražio da Marjanca i Bošnjaka osudi u skladu sa zakonom, piše "Srpska info". Vrećo je podsjetio da su tokom obdukcije Davida Dragičevića u martu 2018. godine među odjevnim predmetima konstatovane i sive bokserice koje su predane kriminalističkom tehničaru, nakon čega su bačene u otpad.

– Optuženi su svjesno i namjerno bacili veoma važan dokaz, a na ovo ukazuje da ih nisu ni zaveli u svom izvještaju, niti su ih fotografisali, kao sve druge dokaze – naveo je tužilac Vrećo, te dodao kako se odgovor na pitanje da li bi bokserice Davida Dragičevića zaista poslužile kao predmet dokazivanja ne zna, jer pomenutog dokaza nema. 

Ujedno je podsjetio da je optuženi Marjanac proglašen odgovornim za nestanak bokserica tokom disciplinskog postupka u MUP-u RS.


Aleksandar Jokić, advokat optuženog Marjanca, u završnoj riječi je istakao da tužilaštvo tokom suđenja nije dokazalo nijedan element bića krivičnog djela za koje se tereti njegov branjenik, odnosno da nema nijednog dokaza da su gaće bačene u otpad, te da se ne zna sudbina tog odjevnog predmeta. Jokić je dodao i da je saznanje da nedostaje donji veš Dragičevića uslijedilo dva mjeseca kasnije.

Svako je mogao ući u prostoriju za sušenje stvari

Tužilaštvo prema mišljenju odbrane optuženih, nije ponudilo nijedan dokaz ni o saizvršilaštvu, odnosno namjeri i motivu optuženih da bace potencijalni dokaz.

– Zašto su samo ova dvojica optuženi, zašto niko drugi iz MUP nije optužen – upitao je advokat Jokić. Istakao je da je tužilaštvo u završnoj riječi navelo da su gaće eventualni dokaz.

– Kako je moguće da dva kriminalistička inspektora uništavaju dokaz ubistva, a tužilaštvo je u to vrijeme (mart 2018.) slučaj Davida Dragičevića kvalifikovalo kao zadesnu smrt – istakao je Jokić. On je podsjetio da je banjalučko tužilaštvo istragu o ubistvu Davida Dragičevića otvorilo tek 28. juna 2018. godine.

Njegovim riječima pridružio se i branilac drugooptuženog Damir Alagić koji je istakao da se od samog početka uviđaja ubistva Davida Dragičevića dešavaju brojni propusti.

– Prilikom ulaska krim-tehničara u salu za obdukciju tijelo ubijenog mladića bilo je na stolu, a stvari pored. Stvari se nose u prostoriju MUP RS bez naredbe tužitelja. U prostoriju za sušenje stvari mogao je ući ko god hoće, jer se ključ nalazio iznad vrata - rekao je advokat Alagić. On je rekao da su optuženi "žrtvena jagnjad" tužitelja, piše "Srpska info".

Presuda u ovom slučaju bit će javno objavljena sutra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.