PORUKA PALMER I AJHORST

Konaković: Ako nemate alat pritiska na Čovića i Izetbegovića kao na Dodika, onda nema dogovora

Smatramo da je naša obaveza da idemo u Neum, bojimo se sastanaka Čovića i Izetbegovića iza zatvorenih vrata, oni su nam nanijeli toliko zla

Elmedin Konaković. S. Spahić

Piše: E. Ma.

27.1.2022

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković nakon sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije sa izaslanicima SAD i EU za pregovore o izbornim reformama Metjuom Palmerom (Matthew) i Angelinom Ajhorst (Eichhorst), novinarima je potvrdio da ide u Neum.

- Smatramo da je to naša obaveza, bojimo se sastanaka Čovića i Izetbegovića iza zatvorenih vrata, oni su nam nanijeli toliko zla. Želimo da čujemo prijedloge međunarodne zajednice, a svoje stavove ćemo donijeti na orgnaima NiP-a - rekao je Konaković.



Posljednji trenutak za dogovor

Naveo je da je činjenica da je ovo posljednji trenutak za dogovor, kao i da postoji mala šansa da se dio toga dogovori u aprilu.

Komentirao je i današnji sastanak rekavši da je prezentirano sve što se do sada u javnosti govorilo, indirektni model, direktni, i stavovi iz RS. Kako je naveo, tražio je i da se raspravlja o našem prijedlogu NiP-a o četvrtom članu Predsjedništva BiH.

- Prezentirali su nekoliko modela, o kojima će se razgovarati: indirektan model, direktan model, model sa elektorima ili sa nekim plutajućim jedinicama. Čuli smo ponovo stavove iz RS. Zapravo na šta je taj dio BiH spreman i o tome će se konačno razgovarati. Tražili smo da se raspravi i o prijedlogu četvrtog člana Predasjedništva. Ne možemo kad smo već konstatovali da institucije ne mogu odgovoriti na ovu krizu, tražimo od Amerikanaca da to rješavaju, a onda se mi nećemo odazvati? Za nas to nije politički mudro i zato idemo u Neum - zaključio je Konaković.


Megalomanski zahtjev HDZ-a

Na sastanku je, prema njegovim riječima, Palmeru i Ajhorst poručio je da, ako nemaju ozbiljan alat pritiska na Izetbegovića i Čovića, kao što su imali za Dodika, neće biti ni dogovora.

- Tri stranke kojima ne odgovara nikakav dogovor nego isključivo tenzije zbog kojih 170.000 ljudi napusti zemlju su SDA, HDZ i SNSD - istakao je lider NiP-a.

Smatra da je najveći problem ovih pregovora "megalomanski zahtjev HDZ-a".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.