POMOĆ PROTIV PANDEMIJE

Hrvatska vlada spremila deset miliona KM za SKB Mostar

To je podrška Mostaru, svim građanima Mostara, Hrvatima u BiH, naročito Hrvatima u Hercegovini, i drago mi je da možemo nastaviti s kontinuiranom podrškom Hrvatima u BiH, posebno u kontekstu suzbijanja pandemije koronavirusa, rekao je Plenković

Andrej Plenković i Ante Kvesić. arhiv

E. Ć.

27.1.2022

Hrvatska vlada će tokom ove godine iz državnog budžeta poslati 40 miliona kuna, odnosno oko deset miliona KM Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a sve zarad suzbijanja pandemije koronavirusa. To je odlučila danas hrvatska vlada, piše "Index.hr".

Ministar zdravstva Vili Beroš je, pojašnjavajući tu odluku, rekao da je taj novac osiguran temeljem ustavne odrednice prema kojoj Hrvatska štiti prava i intere svojih državljanja. 

On je naveo da će SKB Mostar u periodu januar-februar biti doznačeno dva miliona kuna jednokratno, a onda će od marta do decembra stizati po 3,8 miliona kuna za podmirivanje dijela obaveza prema dobavljačima lijekova potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, a sve u svrhu suzbijanja pandemije. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je riječ o dodatnim sredstvima za mostarsku bolnicu, pored uobičajenog finansiranja brojnih priojekata za Hrvate izvan Hrvatske koje Vlada Hrvatske provodi kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske.

- To je podrška Mostaru, svim građanima Mostara, Hrvatima u BiH, naročito Hrvatima u Hercegovini, i drago mi je da možemo nastaviti s kontinuiranom podrškom Hrvatima u BiH, posebno u kontekstu suzbijanja pandemije koronavirusa - poručio je Plenković, a prenosi "Index.hr".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.