SPECIJALNI IZASLANIK SAD-A

Eskobar: Umjesto što trošimo vrijeme s korumpiranim političarima u BiH, preferirao bih ekonomske teme

Korupcija je kancer, kancer koji izjeda vjeru građana u demokratiju, umanjuje instinkt za inovacijom i kreativnošću, pa ionako oskudni budžeti se rasipaju na to, što uskraćuje investiranje, naveo je

Gabrijel Eskobar. Agencije

S. S. / Reporteri

31.1.2022

SAD će nastaviti vršiti pritisak da se izvrši deblokada institucija BiH - poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) za kosovski portal Reporteri.

- Dejton je održavao mir 25 godina i Sjedinjene Američke Države ostaju potpuno posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. SAD će nastaviti vršiti pritisak za diplomatsko rješenje političke krize i povratak stranaka bosanskih Srba u državne institucije - rekao je.


Vrijeme je da ovim mladim ljudima damo priliku

On smatra da korupcija i trenutna situacija u BiH pogađaju jednako sve konstitutivne narode i onemogućavaju da ekonomija ove države napreduje.

- Umjesto što se vrijeme troši na sastajanje s korumpiranim liderima, više bih preferirao da SAD troši našu energiju u podizanje svijesti o velikom talentu i ekonomskom potencijalu Bosne i Hercegovine. Nadam se da će se političari usaglasiti da je fokusiranje na potrebe njihovih ljudi potrebnije od dobijanja političkih bodova ili težnji za ličnim bogaćenjem - kazao je.

Komentirajući  situaciju na Zapadnom Balkanu ukazao je da mladi napuštaju ove prostore.

- Mladi iz regije Zapadnog Balkana napuštaju svoje zemlje kako bi pronašli posao i prilike negdje drugo, a to čine iz jednostavnog razloga zato što za njih nema dovoljno mogućnosti u njihovim državama. Vrijeme je da ovim mladim ljudima damo priliku da iskoriste svoju energiju i domišljatost kako bi izgradili svoju budućnost i napredovali u svojim zemljama - naveo je.


Najveći problem je korupcija

Kao najveći problem Zapadnog Balkana ističe korupciju.

- Korupcija je kancer, kancer koji izjeda vjeru građana u demokratiju, umanjuje instinkt za inovacijom i kreativnošću, pa ionako oskudni budžeti se rasipaju na to, što uskraćuje investiranje. 

Rasipa se talent cijelih generacija. To plaši investitore. Zato smo predani promicanju odgovornosti i zalažemo se za kažnjavanje onih koji su umiješani u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i u cijelom svijetu. 

SAD će nastaviti koristiti sve dostupne alate, uključujući sankcije, za kažnjavanje zlonamjernih i destabilizirajućih aktera te organizacija i preduzeća koje ih podržavaju - zaključio je Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.