BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

NATO i Mađarska predali nove respiratore BiH

Donirani respiratori će biti dodijeljeni zdravstvenim ustanovama sukladno iskazanim potrebama, na način da će ustanove u Republici Srpskoj dobiti 20 respiratora, a ostalih deset ide u Brčko Distrikt, kazala je Gudeljević

E. Ć. / Fena

1.2.2022

Stiglo 30 respiratora kao podrška u borbi protiv pandemije - Avaz
Kristijan Posa, mađarski ambasador u BiH - Avaz
Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH - Avaz
Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslov - Avaz
Nastavak saradnje Mađarske i BiH - Avaz

Primopredaja respiratora koje su Bosni i Hercegovini donirali NATO-ov Euroatlantski centar za koordinaciju i odgovor na katastrofe i Vlada Republike Mađarske, vrijednosti 1.104,900 eura, održana je danas u Sarajevu.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević naglašava da je današnja primopredaja dokaz da se zajedničkim djelovanjem različitih subjekata sa nacionalne ili međunarodne razine može doprinijeti postizanju zdravstvene sigurnosti, zaštite i boljeg zdravlja za sve žitelje BiH.



Stiglo 30 respiratora

- BiH danas preuzima 30 respiratora kao podrška u borbi protiv pandemije koronavirusa. Donirani respiratori će biti dodijeljeni zdravstvenim ustanovama sukladno iskazanim potrebama, na način da će ustanove u Republici Srpskoj dobiti 20 respiratora, a ostalih deset ide u Brčko Distrikt. Iz Federacije nisu iskazane potrebe za ovim respiratorima - objasnila je ministrica.

Dodala je da će ova medicinska oprema omogućiti povećanje obujma i kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju oboljelima od koronavirusa.

Podsjetila je da je NATO u 2021. godini donirao BiH transportne komore s negativnim pritiskom, infracrvene beskontaktne termometre i prijenosne rentgen uređaje s pomoćnom opremom. Također, podsjetila je da je Republika Mađarska donirala BiH 200.000 doza Sinofarm vakcina u periodu kada se BiH nalazila u složenoj epidemiološkoj situaciji.

Mađarska podržava evropsku integraciju BiH

Ambasador Mađarske u BiH Kristian Posa (Krisztian) podsjetio je na pomoć koju je ova zemlja uručila BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa. Smatra da današnjom donacijom Mađarska nastavlja služiti regiji u susjedstvu Mađarske i u koju se ubraja i BiH.

- Moram naglasiti da Mađarska i dalje podržava evropsku integraciju BiH, jer evropski projekt ne može biti završen bez punopravnog člansta zemalja zapadnog Balkana, gdje spada i BiH. Ovo je zajednički sigurnosno, politički i ekonomski interes i zbog toga možete uvijek računati na podršku Mađarske – zaključio je Posa.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić je zahvalio na “nevojnoj dimenziji saradnje NATO saveza i BiH, a koja je dokazala da BiH u NATO-u ima partnera na kojeg može računati u trenucima kada joj je najpotrebnije, a zahvalio je i Ambasadi Mađarske koja je pokazala novu dimenziju saradnje s BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.