ZAKLJUČCI NSRS

Dodik povukao ručnu: Predstavnici RS vraćaju se u institucije BiH

Narodna skupština Republike Srpska donijela je odluku da se nakon višemjesečnih blokada i bojktovanja institucija BiH,vrate u parlamentarne klupe

Milorad Dodik. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

2.2.2022

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS na jučerašnjoj 27. po redu posebnoj sjednici Skupštine razgovarali su o mnogim temama. Predstavnici pet klubova, i to SNSD-ov Igor Žunić, SP-ov Dalibor Stević, Spomenka Stevanović iz DEMOS-a, Kostadin Vasić iz Ujedinjene Srpske i NPS-ov Diko Cvijetinović, potpisali su 12 zaključaka koji su prihvaćeni. 

No, posebno je zanimljivo 10 zaključak u kome se kaže:

- NSRS smatra da je u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice, da predstavnici RS u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke NSRS, Vlade RS i predsjednika RS.


Tačka 10. zaključka NSRS. Screenshot

Drugim riječima, Narodna skupština Republike Srpska donijela je odluku da se nakon višemjesečnih blokada i bojktovanja institucija BiH, predstavnici RS vrate u parlamentarne klupe, iako su prvobitno poručivali da će nastaviti s bojkotom institucija zbog zakona o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Šta se u međuvremenu promijenilo?

Najkonkretniji odgovor bi bio - američki sankcije.

Odluka o uvođenju ekonomskih sankcija Miloradu Dodiku, uz jasnu naznaku da bi se na listi u budućnosti mogli naći sv koji učestvuju u antiustavnom djelovanju u Bosni i Hercegovini, uključujući i one koji s Dodikom poslovno sarađuju, očito je bitno promijenila ponašanje u Republici Srpskoj.

Posljednjih dana svjedočimo i snažnoj diplomatskoj inicijativi SAD i EU u našoj zemlji, čiji su predstavnici više puta jasno naglašavali da je bojkot institucija neprihvatljiv.

Sve je to očigledno dovelo do smekšavanja političara iz RS koji su, nakon višemjesečne blokade, odlučili tiho vratiti se u institucije države BiH bez da su dobili ono što im je bio uslov.

No, kada je već tako, moramo postaviti pitanje je li zaista bilo potrebno da BiH bude mjesecima blokirana, od čega u konačnici koristi nije imao niko, ponajmanje građani RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.