PROMOVIRANJE DIJALOGA

Britanski parlament šalje Odbor za međunarodni razvoj u BiH

Tokom posjete, delegacija Odbora će se sastati sa izabranim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i međunarodnim partnerima

Sara Čempion. Agencije

E. Ć.

8.2.2022

Odbor za međunarodni razvoj (IDC) britanskog Parlamenta će posjetiti Bosnu i Hercegovinu od 8-11. februara, u sklopu njihovog ispitivanja na temu Promoviranje dijaloga i sprječavanja zločina: pristup vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

IDC u ime Parlamenta vrši nadzor nad upotrebom sredstava zvanične pomoći Ujedinjenog Kraljevstva za razvoj, te redovno provodi ispitivanja o radu koji se diljem svijeta provodi putem sredstava iz fondova UK Aid-a. 



Sagledati praktične alate državnih uposlenika

U sklopu ovog nedavno pokrenutog ispitivanja, delegacija od šest parlamentaraca iz IDC-a će posjetiti BiH i sagledati praktične alate koje koriste državni uposlenici i diplomate u radu u inostranstvu. 

Ti alati uključuju: programe izgradnje mira finansirane putem UK Aid-a, multilateralni međunarodni angažman (poput onog putem Ujedinjenih nacija) i slično. Odbor će procijeniti kako angažman vlade Ujedinjenog Kraljevstva može podržati mir i stabilnost, posebno u promoviranju dijaloga i pomirenja između zajednica.

Tokom posjete, delegacija Odbora će se sastati sa izabranim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i međunarodnim partnerima. Oni će sagledati doprinos Ujedinjenog Kraljevstva inicijativama koje rade na jačanju dijaloga i rješavanju ostavštine konflikta iz devedesetih godina.

Predsjedavajuća IDC-a i vođa delegacije u BiH, članica parlamenta Sara Čempion (Sarah Champion) je rekla:

- Moj Odbor pozdravlja priliku da posjeti Bosnu i Hercegovinu u sklopu ovog novog ispitivanja. Nije dovoljno reći "nikad više". Često postoje stvari koje možemo učiniti da promovišemo dijalog i spriječimo zločine. Možemo uspostaviti sistem ranog upozorenja i djelovati kao posrednici u sprječavanju mogućih konfikata. Niko ne kaže da je to lako, ovdje u BiH ili bilo gdje na svijetu. Ali, sprječavanje zločina nije samo moralni imperativ, nego je i interesu naše države.

Brže je, učinkovitije i manje remetilački nego reagovati na krizu nakon što je uzela maha. Ova posjeta za moj Odbor predstavlja ključnu misiju za utvrđivanje činjenica, da saznamo više o trenutnoj situaciji u BiH i kako Ujedinjeno Kraljevstvo može podržati dijalog i pomirenje na najbolji način.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.