POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka: Crnim okvirom označavati političke laži

Komšić za vrijeme svoga mandata koji je pri kraju nijednom nije posjetio Banju Luku

N. Aj.

9.2.2022

Admir Čavka. Avaz

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Admir Čavka rekao je da građani BiH svakodnevno prisustvuju desetinama lažnih političkih izjava zbog kojih se dovode u zabludu i ponekad i u životnu opasnost.

- Radimo na prijedlogu koji bi u saradnji sa nevladinim organizacijama koje svakodnevno prate istinitost izjava u medijima uveli jednu novu metodologiju obilježavanja lažnih vijest. Takve vijesti bi se obilježile crnim okvirom. Vijesti koje su od velike važnosti za građane koje zaustavljaju političari bile bi u znak upozorenja obilježene crvenim okvirom – kazao je Čavka.

Takva praksa, dodao je on, već dugo postoji u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u mnogim drugim državama koje "fake news" nazivaju lažnim vijestima i koje imaju posebno mjesto u medijskom prostoru.


Sačuvati građane

- Kada Vlada RS izjavi da je Republika Srpska druga nakon Srbije po najboljim ekonomskim pokazateljima u Evropi ili kada iz Vijeća ministara kažu da su ispunili skoro sve svoje zadatke i obaveze, takvi tekstovi moraju biti obilježeni crnim okvirom. Sa druge strane, kada meteorolog Sladić upozori vlast da mora hitno reagovati, jer će doći do poplava, onda ta vijest mora biti označena crvenim okvirom – istakao je Čavka.

Ne mogu se, dodaje on, sve vijesti iz političkog miljea označavati na ta dva načina, jer redovna pisma populističkih političara poslana na razne adrese ne spadaju ni u jednu od ove dvije forme.

- Nadam se da ćemo uskoro organizovati javnu raspravu o ovom pitanju. Valja nam građane sačuvati od otrovnih i bolesnih manipulativnih političara koji su našu divnu Bosnu i Hercegovinu napravili najsiromašnijom u Evropi i trećom najkorumpiranijom – rekao je Čavka.


Propali referendumi i raznorazne akrobacije

Ovih dana smo, tvrdi on, svjedoci direktnoga kršenja ustava BiH u samoj Narodnoj skupštini RS pokušajem formiranja VSTS-a, odnosno pokušajem vraćanja nadležnosti sa nivoa države na entitet. To bi, kaže Čavka, u praksi značilo državni udar.

- Međutim, vješto se krije da je sam zakon predložen u formi nacrta, što znači da bi zakon tek došao na glasanje za neku godinu dana, odnosno vjerovatno i nikad. U međuvremenu će sam nacrt zakona poništiti Ustavni sud BiH. Vjerovatno ćemo ponovo svjedočiti još jednoj predstavi za javnost. Ako se vratimo samo malo u prošlost, sjetit ćemo se propalih referenduma, raznoraznih akrobacija koje su služile isključivo za pobjede populista na izborima – kazao je Čavka.

Ono što je vrlo opasno je, kazao je Čavka, igranje sa našim prijateljima iz međunarodne zajednice. Eventualno usvajanje ovog zakona bi značilo urušavanje ovog sistema i to bi značilo vraćanje 20 godina unazad. Tada bi, smatra Čavka, evropski put BiH bio prekinut.

Komšićeva posjeta Kosovu

- Stoga je veoma bitan angažman naših prijatelja iz međunarodne zajednice koji ne smiju dozvoliti direktno kršenje ustava i koji imaju sve alate u formi visokog predstavnika koji direktno može sve da zaustavi. Također, veoma je loša najava predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića posjeti Kosovu – istakao je Čavka.

BiH, podsjeća on, nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu i ovim činom se samo daje vjetar u leđa svim neprijateljima države BiH. Potpuno je nejasno kakvu bi korist BiH imala od posjete državi koju sama BiH ne priznaje kao nezavisnu.

- Komšić za vrijeme svoga mandata koji je pri kraju nijednom nije posjetio Banju Luku. Stoga bi bilo mnogo korisnije da posjeti Banju Luku i pruži podršku svima nama koji živimo u Banjoj Luci i koji se borimo za našu državu BiH upravo iz Banje Luke – zaključio je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.