SJEDNICA NSRS

Senad Bratić o VSTV-u RS: Ima elemenata državnog udara

Zakoni koji su doneseni na nivou države imaju prioritet i niži zakoni se moraju usaglašavati sa državnim, rekao je

Senad Bratić. Screenshot

S. Spahić

10.2.2022

Počela je sjednica Narodne skupštine RS, a na dnevnom redu je Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS, koji je prijedlog narodnih poslanika.

Na sjednici se obratio poslanik SDA Senad Bratić.


Udar na ustavno-pravni poredak države

- Pokušaj jednostranog vraćanja nadležnosti je udar na ustavno-pravni poredak države. Ovdje sigurno ima elemenata državnog udara. Žalosno da ja kao poslanik NSRS moram upozoravati na ovakve stvari. Ne vidim razlog zašto se ovo nije pokušalo riješiti u Parlamentarnoj skupštini BiH, a naravno uz saglasnost oba entiteta, kako to procedure i predviđaju - rekao je Bratić.

Smatra da je ovo loše za investitore.



Poruka je loša za investitore

- Šaljemo poruku koja je loša i za investitore zbog ove klime koja se stvara. Odlaze mladi ljudi i to ne samo zbog egzistencije, nego i zbog političkog ambijenta. Ovakvim ponašanjem se narušavaju stabilnost i bezbjednost. Molim vas da se vratimo u okvire nadležnosti i da radimo u interesu onih koji su nas birali, da riješimo nagomilane probleme. Zakoni koji su doneseni na nivou države imaju prioritet i niži zakoni se moraju usaglašavati sa državnim. Ovo je na nivou da neka općina u RS-u donese odluku koja je suprotna zakonima RS-a - poručio je.

Pozvao je na poštivanje Ustava BiH i ustava oba entiteta.

-Ovaj zakon bi mogao stvoriti pravnu anarhiju ako se usvoji. Nadam se da će se NSRS izdignuti iznad ovog - zaključio je Bratić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.