VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj nakon razgovora sa Izetbegovićem, Dodikom i Čovićem pozvao na nastavak ozbiljnog dijaloga u BiH

Borelj je ponovio spremnost EU da, zajedno za SAD, nastavi sudjelovati u olakšavanju uravnoteženog sporazuma, koji će tretirati zabrinutosti na svim stranama i koji bi bio u skladu sa standardima EU te omogućio zemlji napredovanja na putu ka članstvu

Žozef Borelj. Agencije

Piše: N. Aj.

11.2.2022

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozef Borelj (Josep Borrell) razgovarao je danas odvojeno sa političkim liderima u Bosni i Hercegovini, Bakirom Izetbegovićem, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Pozvao ih je na nastavak ozbiljnog dijaloga ka rješavanju trenutne političke krize u BiH.

U saopćenju kojeg je Evropska služba za vanjske poslove objavila nakon razgovora navodi se i kako je visoki zvaničnik EU pozvao čelnike Federacije BiH da “ostanu privrženi razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi te da rade na brzom sporazumu”.

Borelj je ponovio spremnost EU da, zajedno za SAD, nastavi sudjelovati u olakšavanju uravnoteženog sporazuma, koji će tretirati zabrinutosti na svim stranama i koji bi bio u skladu sa standardima EU te omogućio zemlji napredovanja na putu ka članstvu.

Pozvao je i relevantne političke stranke da pokažu političku hrabrost i odlučnost u pronalaženju sporazuma koji bi se proveo na vrijeme za opće izbore u oktobru.

- Visoki predstavnik je podsjetio na nedvosmislenu opredijeljenost EU teritorijalnom integritetu, suverenitetu i jedinstvu Bosne i Hercegovine te spremnost da upotrijebi sve instrumente iz svog okvira alata kako bi pomogla zemlji da prevaziđe trenutnu političku krizu i u potpunosti se fokusira na reforme potrebne u skladu s EU perspektivom zemlje - navedeno je.

Borelj je najavio da će Vijeće za vanjske poslove (FAC) 21. februara detaljno raspravljati o svim aspektima situacije u BiH.

Objava na Twitteru Žozefa Borelja. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.