SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Udruženje sudija FBiH: Puna podrška VSTV BiH

Odlučno osuđujemo izglasavanje Nacrta Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske

Udruženje sudija FBiH pružilo punu podršku VSTV BiH. Arhiva

Piše: H.J.I.

15.2.2022

Udruženje sudija u Federaciji Bosne i Hercegovine pruža punu podršku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: VSTV BiH) i odlučno osuđuje izglasavanje Nacrta Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Nacrt Zakona o VSTV RS), saopćeno je iz USFBiH.

- Povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske (u daljnjem tekstu: NSRS) da izglasa Nacrt Zakona o VSTV RS, Udruženje sa velikom zabrinutošću i nedvosmislenim osjećajem odgovornosti, ukazuje na opasnost i nedopustivost jednostranih i neustavnih koraka, koji potkopavaju institucionalnu poziciju i nadležnosti VSTV BiH i vode ka stvaranju paralelnih institucija, koje će neminovno dodatno fragmentirati i umanjiti funkcionalnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini.



Puna podrška VSTV-u BiH

Ovakvim opasnim odlukama (uključujući prethodnu odluku NSRS o jednostranom preuzimanju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo) NSRS izravno ugrožava nezavisnost, nepristranost i profesionalnost sudske vlasti u Bosni i Hercegovini, te ugrožava ključne integracijske procese i postignuća, kako unutar bosansko-hercegovačkog društva i države, tako i spram ispunjavanja uslova za pridruživanje Evropskoj Uniji - navode iz Udruženja sudija u FBiH.

- Udruženje pruža punu podršku radu VSTV BiH i ohrabruje sve njegove članove da nedvosmisleno pokažu integritet i profesionalnu hrabrost u zaštiti institucionalne nezavisnosti VSTV BiH kao jedinstvenog regulatornog tijela za pravosuđe na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. VSTV BiH ima ključnu integracijsku funkciju u kontekstu osnaživanja vladavine zakona, te očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, i kao takvo je u funkciji jačanja multietničke, sigurne, prosperitetne i mirne Bosne i Hercegovine.

Također, dajemo punu i nedvosmislenu podršku našim kolegicama i kolegama u VSTV BiH i pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini, koji su eventualno dovedeni u nepotrebne dileme i/ili se našli pod nedopustivim pritiskom zbog donošenja Nacrta Zakona o VSTV RS i najavljenog osnivanja VSTV RS.

Mi, kao nosioci pravosudne funkcije i pripadnici ove časne struke, imamo dužnost da zajedničkim snagama damo svoj doprinos u očuvanju stabilnosti, napretka i mira za sve građane u Bosni i Hercegovini, poštujući i cijeneći vrijednosti suživota koje nas krasi stoljećima i pokazujući da smo shvatili lekcije prošlosti. U ovom slučaju, bez sumnje, to znači jačanje i podrška VSTV BiH!

Hitni, adekvatni i odlučni koraci

U tom smislu, pozdravljamo iskazanu podršku aktera međunarodne zajednice VSTV BiH, te ih pozivamo da poduzmu hitne, adekvatne i odlučne korake ka sprečavanju daljnje eskalacije situacije, kojima će se u konačnici omogućiti neophodno funkcionisanje pravosuđa u BiH - naveli su iz USFBiH.

Iz Udruženja su iskoristili priliku da pozovu, prije svega članove Udruženja, ali i ostale vršioce naše časne funkcije u BiH, uključujući članove VSTV BiH, da još odlučnije, odgovornim i profesionalnom radom, pokažu da shvataju ulogu koja im je povjerena u društvu i uhvate se u koštac sa mnogobrojnim životnim izazovima sa kojima se ovo društvo suočava, a zbog čega mnogi građani u Bosni i Hercegovini teško žive ili je zbog tih razloga napuštaju.

- Građani ove zemlje sa pravom to očekuju od nas, a posebno sada, u ovom teškom vremenu i stanju u kojem se nalazimo - poručili su iz Udruženja sudija u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.