SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Osmanović: Armija RBiH je bila jedina legalna vojna sila, prijava je besmislena

Niko ne može biti suđen zbog veličanja Armije RBiH, niti zbog vjerskih uzvika, jer Ustav Bosne i Hercegovine garantuje slobodno izražavanje vjerskih osjećaja

H. J. I.

Adil Osmanović

Foto: Arhiva


Obilježavanje slamanja ofanzive Vojske RS na Hasinom brdu u februaru 1994. godine, koja je trebala biti uvod u zauzimanje Bihaća, predstavlja legalan i normalan postupak, koji ne može biti inkriminisan. Neka institucije rade svoj posao, ali prijava koju su podnijeli iz RS-a je besmislena i predstavlja samo gubljenje vremena, naveo je u saopćenju za javnost Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

- Niko ne može biti suđen zbog veličanja Armije RBiH, niti zbog vjerskih uzvika, jer Ustav Bosne i Hercegovine garantuje slobodno izražavanje vjerskih osjećaja. Po presudama međunarodnih sudova, kao i relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Vijeća sigurnosti, Armija RBiH je proglašena jedinom legalnom vojnom snagom koja je branila državu Bosnu i Hercegovinu od agresije. 

Pripadnici Armije RBiH nisu osuđeni za genocid, istrebljenje, progon i ni za jedan zločin protiv čovječnosti koji je, po međunarodnom pravu, definisan kao zločin počinjen u okviru sistematskog ili rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo.

S druge strane, navodi u saopćenju Osmanović, pripadnici drugih vojnih formacija su pred međunarodnim i domaćim sudovima osuđeni za brojne zločine protiv čovječnosti uključujući progon i istrebljenje, a na koncu i za genocid u Srebrenici.

Pripadnici Armije RBiH nemaju čega da se stide, niti čega da se plaše. S druge strane, očigledno je da oni kojima smeta obilježavanje godišnjice odbrane Krajine - imaju namjere slične onima čija je ofanziva slomljena na Hasinom brdu - zaključuje Osmanović.

NA VRH

Podijeli članak na