ODRŽAT ĆE SE SUTRA

Sastanak ministara vanjskih poslova EU, jedna od tema je Bosna i Hercegovina

Prema njihovim navodima BiH se suočava s jednom od najtežih političkih kriza od završetka oružanog sukoba 1995. godine

Borelj će se predsjedavati sastankom. AGENCIJE

S. S.

20.2.2022

Situacija u Bosni i Hercegovini će biti tema sutrašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije, najavljeno je iz Evropske unije.

Prema njihovim navodima BiH se suočava s jednom od najtežih političkih kriza od završetka oružanog sukoba 1995. godine.


Nedvosmislena predanost EU teritorijalnoj cjelovitosti

Podsjećaju da je Vijeće 18. oktobra 2021. ponovno potvrdilo nedvosmislenu predanost EU-a teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i jedinstvu Bosne i Hercegovine. Vijeće je izrazilo žaljenje zbog dugotrajne političke krize u toj zemlji i osudilo blokadu državnih institucija.

- Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) 11. februara pozvao je sve čelnike u Bosni i Hercegovini da nastave s ozbiljnim i smislenim dijalogom kako bi se osiguralo dugoročno i održivo rješenje trenutne političke krize u zemlji - napominju u najavi.

Osim BiH, ministri će razgovarati i o situaciji u Ukrajini.

Razgovarat će se o najnovijem razvoju događaja u vezi s ruskom povećanom vojnom prisutnošću oko Ukrajine i održati raspravu o europskoj sigurnosnoj situaciji. Održat će se na pauzi i neformalna razmjena mišljenja s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.


Klimatska diplomatija

Još jedna od važnih tema će biti klimatska diplomatija.

- Rješavanje problema klimatskih promjena i poticanje ambicioznog djelovanja u području klime u središtu su napora EU-a u području vanjskih odnosa. Evropskim zelenim planom EU je ponovno istaknuo svoju predanost cilju da bude primjer drugima kao globalni predvodnik u klimatskoj politici i djelovanju - stoji u njihovoj najavi.

Sastankom će predsjedavati visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.