MOSTAR

Održana komemoracija glumcu Šerifu Aljiću: U sve je ulazio s puno žara i taj žar je živio

Žao mi je što se nismo mogli malo više radovati, rekao Oručević

Piše: M. Smajkić

21.2.2022

S komemoracije Šerifu Aljiću u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar  održana je komemoracija povodom smrti glumca Šerifa Aljića, doajena mostarskog glumišta.

U Pozorištu, u kojem je nebrojeno puta igrao mnoge životne uloge i čiji je direktor bio u dva mandata njegove kolege, saradnici, prijatelji i predstavnici kulturnih institucija, ali i poštovalaca njegovog djela su mu odali počast.

Nakon prikazivanja brojnih odlomaka Aljićevih uloga u njegovoj matičnoj kući, prvi se obratio njegov dugogodišnji kolega i prijatelj, Ekrem Čorda. On je u svom govoru, kroz suze, uz brojne uspjehe, potcrtao Aljićevu humanu crtu, istakavši da se on nesebično zalagao za svoje kolegice i kolege i trudio se svima pomoći.


Odlike čovjeka velikog srca

Maja Lasić, glumica je istaknula da je Aljić bio veliki čovjek, prijatelj i kolega kojeg će pamtiti po bezazlenom i iskrenom osmijehu u njihovim šalama.

- Tvoja blagost iskrenost i dobrota odlike su čovjeka velikog srca kakvo si imao - kazala je Lasić.

Salko Pezo, akademski slikar i jedan od bivših direktora mostarskog Pozorišta rekao je kako mu potpuno nestvarno djeluje vijest o Aljićevom odlasku.

U sve svoje uloge i likove, naveo je on, utkao je svoje umijeće i kroz svoj lični karakter ih oplemenio.

- U svaku ulogu je ulazio profesionalno racionalizarajući i svodeći svoju igru na najjednostavniji i najupečatljviji način, ulazeći u karakter likova koji su na mene ostavili dojam da on to radi  s takvom lakoćom, kao da su to baš oni. Na sceni je zračio pozorištem i živio ga je u pravom smislu te riječi -naglasio je Pezo.



Sjajan i neobičan partner

U ime Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar od Aljića se oprostio direktor ovog teatra,  Ivan Vukoja, istakavši da su izgubili ne samo glumca i kolegu, već i prijatelja te kuće.

- Nećemo i ne želimo zaboraviti kako je Šerif Aljić igrao u prvoj predstavi HNK, u predstavi „Tena“, u režiji Bobe Jelčiča, čime je neizbrisivo  upisan u institucionalnu memoriju naše kuće, ali i u srca svih svojih kolegica i kolega s kojima je igrao kao i svih nas koji smo imali čast poznavati ga i s njime surađivati - rekao je Vukoja.

Od Aljića se oprostio i njegov kolega i prijatelj, Velimir Pšeničnik Njirić.

- Koliko god je bio dobar, nije mogao izbjeći da prašina pada po njegovom srcu, ali, najvažnije je od svega to kakav je otisak ostavio u gledalištu i srcima publike. Bio je sjajan i neobičan partner na sceni, a još je važnije da je stajao iza sebe po svaku cijenu, svidjelo se to nekome ili ne - kazao je Njirić.



Dokaz da ne postoje male uloge

S posebnom emocijom od Aljića se oprostio Saša Oručević, glumac, naglasivši da je Aljić bio pouzdan čovjek i dokaz da ne postoje male uloge i mali glumci.

- U sve je ulazio s puno žara i taj žar je živio. Žao mi je što smo živjeli u ovakvim uslovima, u ovakvom vremenu, što smo imali  previše problema, jada i neimaštine i što se nismo mogli malo više radovati dok smo tu bili svi skupa - kazao je Oručević.

Šerif Aljić je umro u nedjelju ujutro u 68.godini, nakon duže bolesti, a dženaza i ukop će biti obavljeni sutra na Gradskom groblju Sutina u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.