VEĆ DESET KANDIDATA

"Avaz" otkriva: Ovo su imena policajaca koji žele fotelju Mirsada Vilića, ali ko ima najveće šanse

Direktorima Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH 4. maja istječe mandat. Ko ide iz SIPA-e i zašto, a ko će napustiti Graničnu

Piše: Miralem Aščić

22.2.2022

Vilić, Šahinpašić, Korman i Halač. Avaz

„Počinje bitka za policijske pozicije“, tekst koji je jučer objavio „Dnevni avaz“, izazvao je pravi potres u policijsko-političkim krugovima, s obzirom na to da su od 4. maja upražnjene čelne i zamjeničke fotelje u Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH), a na desetine je pretendenata.

Međusobna podvaljivanja

Kako saznajemo, trenutno je najveća bitka ko će sjesti u fotelju Mirsada Vilića, direktora DKPTBiH koji je ovu funkciju obavljao osam godina, tačnije dva mandata.

Kandidata je više. Kako se bliži 4. maj, tako kreću i lobiranja, ali i međusobna podvaljivanja kako bi se protukandidatima smanjile šanse


Šahinpašić: Godinama na poziciji u SIPA-i. Avaz

Prema informacijama „Avaza“, više od deset kandidata želi Vilićevo mjesto, s obzirom na to da se radi o jednoj od najuređenijih agencija kojom je Vilić ipak uspješno rukovodio.

Korman: Odlazi iz FUP-a. Avaz

Među kandidatima koji pretendiraju na ovo mjesto su Vahidin Šahinpašić Šaja, glavni inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali i Ensad Korman, aktuelni v. d. direktora Federalne uprave policije.

Osim njih dvojice, ozbiljne namjere pokazali su i Mirsad Đelilović, načelnik Druge policijske uprave Sarajevo, koji je bio prije nekoliko godina u utrci za policijskog komesara MUP-a KS.


Đelilović: Bio u utrci za komesara. Avaz

Kako ova pozicija, prema svemu sudeći, pripada Bošnjacima, tako je broj kandidata svaki dan sve veći.

Među njima su i Fahrudin Halač, zamjenik direktora Granične policije BiH kojem mandat na ovoj poziciji istječe, također, 4. maja, ali i Amra Aljić, glavna inspektorica i savjetnica Zorana Galića

Halač: Urgira za novu poziciju. Agencije

Za ovu poziciju zainteresiran je Enes Karić, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e. Svi se uzdaju u podršku političkih struktura. 

Podsjećamo, čelnika ove agencije bira Vijeće ministara na prijedlog ministra sigurnosti, a vlast trenutno čine SDA, HDZ i SNSD.

Ko će na poziciju ambasadora BiH pri Misiji NATO-a

Kada je u pitanju zamjenička funkcija u SIPA-i, Đuri Kneževiću, iskusnom dugogodišnjem policajcu i profesionalcu, istječe mandat, također, 4. maja.

No, prema svemu sudeći, on će u penziju. Međutim, primamljiva je i pozicija ambasadora BiH pri Misiji NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.