REAKCIJA

Iz Ambasade SAD za "Avaz" : Ako stranke u okviru HNS-a uistinu žele dogovor, suzdržat će se od prijetnji antidejtonskim djelovanjem

Slobodni i pošteni izbori osnovno su demokratsko pravo svih građana i ne treba ih koristiti kao sredstvo u pregovorima

Rasprava o odgađanju izbora je nepotrebna. Avaz

Piše: M. Aš.

22.2.2022

Iz Ambasade SAD na čijem čelu je novi ambasador ove države Majk Marfi odgovorili su na pitanje "Avaza", kako komentiraju zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS)u kojim se navodi da nema uvjeta za održavanje izbora u BiH.

- Rasprava o odgađanju izbora je nepotrebna. Slobodni i pošteni izbori osnovno su demokratsko pravo svih građana i ne treba ih koristiti kao sredstvo u pregovorima. Isto tako, nije ni prikladno ni odgovorno pozivati na teritorijalnu reorganizaciju države na osnovu etničkih principa.

Paket izbornih reformi o kojem se razgovaralo u Neumu i dalje je aktuelan, ali politički lideri odgovorni su za postizanje političkog konsenzusa i kompromisa. Fokus mora biti na prevazilaženju nepovjerenja i izgradnji funkcionalnijih institucija BiH i kroz usvajanje ključnih mjera za transparentnost izbornog procesa.

Svaka promjena izbornog zakona mora imati široku političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima. Ne podržavamo nijedan prijedlog koji bi se kosio s ovim principima. Ako stranke u okviru HNS uistinu žele dogovor, suzdržat će se od prijetnji antidejtonskim djelovanjem i vratiti se pregovorima spremne da rade u duhu kompromisa. Dogovor je moguć, ali ne po svaku cijenu - kažu iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za "Avaz"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.