SUSRETI

Fazlić i Pendeš ugostili delegaciju Skupštine Turske: Mir u BiH je temelj za mir na zapadnom Balkanu

Posebno ističući ulogu parlamenata i značaj parlamentarne diplomatije, parlamentarci iz Turske ocijenili su da BiH ima veoma važnu poziciju na geopolitičkoj karti Evrope

Tokom današnjeg sastanka. Press

E. Ć.

23.2.2022

Predsjedavajući Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Amir Fazlić i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš razgovarali su danas sa članovima Komisije za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, koji borave u višednevnoj radnoj i prijateljskoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Gosti iz Turske, koje je predvodio predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske Akif Čagataj Kilič (Çağatay Kiliç), zahvalili su se na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu, naglašavajući da BiH i Sarajevo imaju posebno mjesto među narodom Republike Turske.


Turska pruža punu podršku BiH

Članovi turskog Parlamenta naglasili su da njihova zemlja pruža punu podršku BiH i njenom državnom Parlamentu. Kazali su kako razumiju probleme u BiH i različite poglede na način rješavanja tih problema, ali i pozvali na dijalog i stvaranje uslova za puno funkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH kao najvišeg zakonodavnog organa.

Posebno ističući ulogu parlamenata i značaj parlamentarne diplomatije, parlamentarci iz Turske ocijenili su da BiH ima veoma važnu poziciju na geopolitičkoj karti Evrope i naglasili da stabilnost i mir u BiH predstavljaju temelj za stabilnost i mir regiona Zapadnog Balkana i cijelog evropskog kontinenta.


Razmijenjeno mišljenje i o ukrajinskoj krizi

Predsjedavajući Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Amir Fazlić i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš zahvalili su se na podršci koju Republika Turska pruža BiH, te izrazili želju za unapređenje međuparlamentarne saradnje, kao i saradnje na planu ekonomije i investicionih ulaganja.

Bilo je riječi i o aktuelnoj situaciji u BiH, te pozitivnom pristupu i razumijevanju koje Republika Turska pokazuje prema svima u našoj zemlji.

Na sastanku su razmijenjene informacije i o aktuelnim globalnim izazovima, posebno ukrajinskoj krizi i mogućim posljedicama te krize.

Predstavnici Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda sa zadovoljstvom su prihvatili poziv predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Şentopa da u što skorije vrijeme posjete Republiku Tursku i njen Parlament.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.