PRENOSIMO

Francuski Le Monde: EU ne može izaći na kraj sa podijeljenom BiH

U ovom trenutku, 27 ministara su prije svega zabrinuti da ne ugroze dalje stabilnost regiona koji prolazi kroz druge krize, koje takođe podstiče Rusija

Francuski dnevni list Le Monde o situaciji u BiH. Screenshot

H. J. I.

23.2.2022

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da je situacija u BiH zabrinjavajuća više nego ikad i da bi secesionistički ciljevi entiteta RS-a mogli dovesti do raspada države.

Borell je ovo rekao prekjučer u Briselu, na sastanku 27 ministara vanjskih poslova država članica EU.

- Evropska Unija ne može izaći na kraj s podijeljenom Bosnom i Hercegovinom, oni koji rade za to su u velikoj zabludi. Ministri su očito bili fokusirani na ukrajinsku krizu, ali više ne poriču hitnost razmatranja ovog drugog zapaljivog pitanja, pogotovo jer Moskva ponovo igra ključnu ulogu. BiH, a i Balkan općenito, ne smije postati "igralište za neevropske glumce' - rekao je tokom razgovora Aleksandar Šalenberg (Alexander Schallenberg), ciljajući, bez citiranja, na Rusiju.


Jedinstvo i odlučnost

Tokom sastanka, 27 ministara ponovilo je svoje "jedinstvo" i "odlučnost" u borbi protiv secesionističkih tendencija u BiH, ukazujući, da bi mogli uvesti sankcije i smanjiti svoju finansijsku pomoć, ali samo kao krajnje sredstvo, piše francuski dnevnik Le Monde.

U ovom trenutku, 27 ministara su prije svega zabrinuti da ne ugroze dalje stabilnost regiona koji prolazi kroz druge krize, koje takođe podstiče Rusija. Nasilni incidenti blokirali su, krajem 2021. godine, svaki napredak u odnosima Srbije i Kosova, kao i dijalog koji je organizovala EU. Političke tenzije u Crnoj Gori takođe podrivaju "susjedsku" politiku koju vodi Brisel, piše, između ostalog, Le Monde.

U januaru je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasio želju svoje zemlje da iznudi "konsenzus" o budućnosti BiH. Moskva se ranije protivila imenovanju Kristijana Šmita (Christian Schmidt) na čelo Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.


Ambicije i taktika Rusije

- Ponašanje Rusije pokazuje njene ambicije i taktiku, kao i želju da smanji uticaj Zapada i potkopa zapadne političke projekte na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza - navodi se u nedavnom izvještaju Evropskog saveta za međunarodne odnose (ECFR).

Rusija radi na postizanju ovog cilja, s ambicijom uspostavljanja nove sigurnosne arhitekture, koja marginalizira Sjedinjene Države i NATO i proširuje je na regije u kojima su, tradicionalno, Amerikanci i njihovi evropski saveznici pretpostavljali važnu ulogu u oblasti sigurnosti.

Riječi koje odjekuju malo više nakon posljednje epizode ukrajinske krize i ilustruju, implicitno, još jednu nemoć Evropske unije, zaključuje se u tekstu Le Mondea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.