ODRŽANA KONFERENCIJA

Oružane snage BiH prošle godine ostvarile uspješne obuke

Na kraju konferencije doneseni su konkretni prijedlozi za unapređenja planiranja, izvođenja, standardizacije i ocjenjivanja obuke

U Domu oružanih snaga BiH. MINISTARSTVO ODBRANE BIH

A. O.

24.2.2022

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu je, danas održana Godišnja konferencija o obuci Oružanih snaga BiH za 2021. godinu.

Konferenciji su prisustvovali najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, uključujući zamjenika ministra odbrane Miju Krešića, načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića sa zamjenicima generalmajorom Ivicom Jerkićem i generalmajorom Gojkom Kneževićem, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela MekGaha, predstavnici EUFOR-a, te predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH.


Cilj konferencije

Cilj konferencije jeste sagledavanje nivoa obučenosti komandi i jedinica Oružanih snaga BiH u 2021. godini, uz fokus na analizu rezultata individualne i kolektivne obuke, te identifikovanje problema i izazova sa kojima su se Oružane snage BiH suočavale tokom realizacije obuke, ali i na viziju buduće obuke utemeljenoj na sistemu naučenih lekcija.

- Proračun jeste jedna od okolnosti koja značajno utiče na rezultate u obuci - rekao je u svom obraćanju zamjenik ministra odbrane Krešić.

Dodao je da u proteklom razdoblju, već u fazi planiranja proračuna odricali su se nekih značajnih aktivnosti obuke, svjesni da se moraju prilagoditi mogućnostima države

- S druge strane, naše potrebe za visokostručnim i obučenim personalom na putu ka operativno spremnim i učinkovitim OS BiH svakim danom postaju sve veće. Međutim, unatoč tim ograničenjima, pripadnici OS BiH su svojim entuzijazmom i profesionalnošću uspostavljali temelje za izgradnju modernijih i profesionalnijih OS BiH - rekao je Krešić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je naglasio da su pripadnici Oružanih snaga BiH, usprkos problemima ograničenih i zastarjelih resursa, svojim entuzijazmom, profesionalizmom i zalaganjem, doprinijeli da se obuka u 2021. godini realizira na veoma profesionalan način.


Sa današnje konferencije. MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Stalan proces

- Ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije SEL-2 po NATO Konceptu operativnih sposobnosti, kao i ostale uspješno realizirane aktivnosti, poput vježbi „Brzi odgovor 21“, „Dinamičan odgovor 21-4“, te izvedena tenkovska i artiljerijska bojeva gađanja na vojnom poligonu na Manjači, zajednička vježba i obuka sa EUFOR-om, kao i učešća na dvanaest međunarodnih vježbi u pet zemalja, potvrda su da imamo visoko obučen i osposobljen vojnički, podoficirski i oficirski kadar - naglasio je general Mašović. 

Kazao je da je obuka stalan proces i da će nastaviti da je razvijaju i unapređuju, prvenstveno u vojnim centrima za obuku, ali i da šire mogućnosti da njihovi pripadnici nastave edukaciju i usavršavanje i na školama van Bosne i Hercegovine, kao što su podoficirske akademije, vojne akademije, komandno-štabni i strateški nivoi usavršavanja, kako u zemljama u regionu, tako i u ostalim partnerskim zemljama.

Obuka u Oružanim snagama BiH u 2021. godini bila je izuzetno kvalitetna i uspješna, a realizirana je kroz obuku u Bosni i Hercegovini, međunarodne vježbe, bilateralnu saradnju, obuku sa EUFOR-om, kao i kroz program obuke “Vojska-Vojsci” sa Oružanim snagama SAD-a. Ključni događaji obuke realizirani su u centrima za obuku Oružanih snaga BiH, na više vojnih lokacija u BiH, u centrima u Pazariću, Butmiru, Rajlovcu, Travniku i Manjači kod Banja Luke.

Na kraju konferencije doneseni su konkretni prijedlozi za unapređenja planiranja, izvođenja, standardizacije i ocjenjivanja obuke, kao i daljeg razvoja sistema upravljanja obukom i edukacijom u Oružanim snagama BiH, kako bi pripadnici Oružanih snaga BiH bili što bolje obučeni i osposobljeni za izvršenje misije i zadataka propisanih Zakonom o odbrani BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.