PRAZNICI

Poruke iz Mostara za Dan nezavisnosti: Nasrtaji na BiH neće uspjeti!

Konačno je vrijeme da destruktivne snage nešto nauče iz historije, kaže Džaferović

Upriličen i skok sa Starog mosta. M. Smajkić

Piše: M.Sm.

1.3.2022

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, povodom Dana nezavisnosti, odali počast braniocima Mostara i Hercegovine, nakon čega je u Narodnom pozorištu Mostar održana svečana akademija.

Prethodno je u skokom sa Starog mosta u organizaciji Kluba skakača u vodu „Mostari“ obilježen Dan nezavisnosti.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH naglasio je da je ovaj datum jedan od najznačajnijih u modernoj, ali i ukupnoj historiji BiH.

- BiH smo branili i izgrađivali proteklih 30 godina i još uvijek nismo ostvarili onakvu BiH za koju se se borili naši borci. I danas postoje brojne opstrukcije, blokade, smetnje jer su te velike retrogradne državne ideologije, nažalost i dalje žive. U političkoj borbi s njima napravili smo ogromne iskorake, danas je BiH mnogo snažnija i stabilnija, bez obzira na sve probleme koje imamo, nego što je bila 29. februara i 1. marta  1992.godine i nastavit ćemo da se borimo za BiH. Mislim da je to interes svih naroda i građana BiH - rekao je Džaferović.

Ocijenio je da situacija u BiH nije jednostavna te da je na sceni ozbiljna politička kriza, a izrazio je nadu d ase ona neće pretočiti i u sigurnosnu krizu.

- To nikome ne odgovara, a svako onaj koji bude proizvodio sigurnosnu krizu završit će kao i oni koji su to ranije činili. Konačno je vrijeme da destruktuivne snage nešto nauče iz historije - poručio je on.


Džaferović danas na mostarskim Šehitlucima. M.Smajkić

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iznio je mišljenje da će se Dan nezavisnosti, „kad-tad obilježavati na cijelom teritoriju BiH, jer je to datum ukupnog bh.identiteta i zajedništva“.

- Danas živimo u posebnom vremenu velikih izazova, blokada koje traju već osam ili devet mjeseci i jedne vrste latentnog udara na ustavno- pravni i politički poredak BiH, sa željom da se BiH prikaže kao nefunkcionalna država. Svi nasrtaji na BiH uključujući i ove blokade i udar na njen ustavni sistem neće uspjeti, jer BiH ima dovoljno unutrašnjih kapaciteta i prijatelja iz međunarodne zajednice, koji će nam pomoći da obezbijedimo siguran i prosperitetan put BiH - kazao je Zvizdić.



Špago danas na Šehitlucima. M.Smajkić

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona podsjetio je „da su nakon referenduma 1992. godine, krenule barikade i tenkovima su pokušali da slome državu“.

- Danas imamo da to čine na neki drugi, perfidniji način, blokadama rada državnih institucija zaustave BiH u ostvarivanju svojih strategijskih ciljeva, odnosno, priključenju Evropskoj uniji i NATO savezu. Naravno, mi nećemo nikada dozvoliti da dođe do bilo kakvih ugoržavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH - kazao je Špago.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.