POTPREDSJEDNIK SDP-A

Vojin Mijatović: Evropa se mora odrediti želi li BiH u svojoj porodici ili ukrajinski scenario

Pozivam javno članove predsjedništva Komšića i Džaferovića da bez odlaganja pokrenu sve procedure za prijem BiH u članstvo u EU i NATO po posebnoj proceduri

Mijatović: BiH treba u EU po posebnoj proceduri. AGENCIJE

S. S.

2.3.2022

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Vojin Mijatović je poručio da se Bosna i Hercegovina ne može praviti dok se negira sa 49 posto teritorije, a u Sarajevu ima vječita uloga žrtve. Kaže da je praznik proslavljen i da je sada vrijeme za rad.

- Iako nikako da se otmemo od prošlosti i da shvatimo da nam treba budućnost, još jedan državni praznik smo dočekali samo u pola zemlje. Ko je kriv, podjednako oni što negiraju državu ali i oni kojima odgovara što ovi isti negiraju. ”Patriote” koliko god se to nekom svidjelo ili ne ali ova država se mora zajednički praviti, dokle god je negirali na 49% teritorije, a sarajevska sećija glumila žrtvu nema od države ništa - rekao je.


Zarobljeni u prošlosti

Kaže da su se sinoć morali nagraditi najuspješniji u BiH.

- Sinoć je u Vijećnici moralo da gori od optimizma, moralo se sve uraditi da se nagrade talentovani sportisti, naučnici, studenti, doktori, radnici ali iz cijele zemlje, iz oba entiteta, sinoć smo morali dijeliti stipendije, nagrade, ordenja našoj budućnosti! Jučer se moralo biti i u Banja Luci i u Sarajevu, znamo mi šta je bilo 90-ih svim žrtvama vječni pomen i slava, ali kako zamišljamo praviti zajednički državu zarobljeni u prošlosti - navodi on.

On smatra da je krajnje vrijeme za pristup Evropskoj uniji i NATO-u.


Satler je priznao propast svoje politike

- Jučer defile automobila u Sarajevu sa zastavama, sjajno, ali gdje ste u Banja Luci što niste došli stao bih na čelo kolone, šta je sporno pa ne možemo biti patriote na daljinski. Iako će sad mnogi skočiti na mene slobodno, ne radim ja sve ovo da bi se sviđao jednima ili drugima. Hajmo raditi, pozivam javno članove predsjedništva Komšića i Džaferovića da bez odlaganja pokrenu sve procedure za prijem BiH u članstvo u EU i NATO po posebnoj proceduri. Nema čekanja, nema prepreka, ovo je momenat kad i BiH i Zapadni Balkan moraju postati dio modernog svijeta. Pozovite ambasadora Satlera koji je jučer javno priznao propast sopstvene politike, od Neuma do Neuma i tražite članstvo bez odlaganja - kazao je.

Kaže da vidimo šta se dešava u Ukrajini i da se Evropa se mora odrediti želi li BiH u svojoj porodici ili ukrajinski scenario.

Zaključio je sa riječima "Živjela BiH budućnosti, vrijeme je da izađemo iz uloge žrtve!".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.