AVAZ NA LICU MJESTA

Dodik napustio sjednicu Predsjedništva BiH: Ako pada Ustav pada i država!

On je, naime, tražio da Bosna i Hercegovina bude neutralna po pitanju Ukrajine, odnosno ruske agresije

Dodik: Jedino Predsjedništvo može zauzeti određene stavove. S. Spahić

S. S. - E. Ć.

2.3.2022

Milorad Dodik napustio je sjednicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon čega se obratio okupljenim novinarima. On je prije nego je napustio sjednicu tražio izmjenu dnevnog reda oko zauzimanja stava Predsjedništva BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Neizvjesno je na koji će se način moći nastaviti dalje.

- Jedino Predsjedništvo može zauzeti određene stavove. To nije ministarstvo, a pogotovo nisu ambasadori, to je podvala koju pokušavaju muslimani ovdje u Sarajevu da podvale - rekao je Dodik.


Nelogička vrsta povezivanja Ukrajine sa Sarajevom

Dodik: Napustio sjednicu Predsjedništva BiH. S. Spahić

Radi se o ciničnom pokušaju da se obezvrijede, ponize stavovi i čitav srpski narod. Dakle, apsolutno smiješno izgleda da se pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine, odnosno saopćenje koje nije ni odluka, Predsjedništva koje kaže da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine zloupotrebljava se do mjere da se poziva na tu odluku u današnjoj situaciji - rekao je Dodik.

Apsolutno je "nemoguće, neodrživo, nelogički, politički i zdravorazumski da to bude ta vrsta povezivanja".

- Niko ne spori, pa ni ja, kao što ne sporim ni teritorijalni integritet Srbije a spore ostala dva člana Predsjedništva, pogotovo Komšić, kao što ne sporim teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ili ne sporim teritorijalni integritet bilo koje članice Ujedinjenih nacija, tako ne sporim ni teritorijalni integritet Ukrajine. Ja sam to rekao i ranije i u tom pogledu nema nijednog razloga da se poziva na to da ima neko ko bi urušio teritorijalni integritet. Ali, ovdje je situacija savim drugačija - utvrdio je Dodik.

Traži neutralan stav BiH po pitanju Ukrajine

On je poručio da smiješno pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine, odnosno saopćenje koje nije ni odluka Predsjedništva koji kaže da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

- Nespojiv je teritorijalni integritet i Ukrajine. Ja sam to rekao i ranije na tu temu i u tom pogledu nema nijednog razloga na to da neko ima ko bi porušio teritorijalni integritet. Nije bilo priznanja 2014. godine dvije republike od strane Rusije. Nije bilo rata na prostoru Ukrajine, nije bilo ovakve histerične reakcije jednog dijela svijeta, apsolutnog traženja da se podvrgnu svi samo njihovim stavovima i to je tražilo jedan neutralan stav BiH i bježanje od toga da se BiH uvuče u bilo kakvim primjesama sa situacijama u Ukrajini. Vidim da nema rečenice koja se desila u Ukrajini, a da se ne upoređuje sa Sarajevom, BiH - kazao je Dodik.


Dodik: Mislim da je ovo krah ukupnog sistema. S. Spahić

Gospoda odlučila da sruše Ustav

On je, naime, tražio da Bosna i Hercegovina bude neutralna po pitanju Ukrajine, odnosno ruske agresije.

- Mislim da je ovo krah ukupnog sistema. Ako pada Ustav pada i država. Gospoda se odlučila da sruše Ustav - poručio je Dodik.

- Dakle ovdje se radi o činjenici da, prvo nametanje zakona od strane neovlaštenog stranca, koji nema pravo ni da predlaže, a kamoli da nameće zakone ranije, kao i danas da se ignoriše ustavna nadležnost Predsjedništva i činjenica da se mora usaglasiti i konsenzusom donijeti bilo koje spoljno-političko pitanje.

Gospoda misle da je dovoljno samo što oni misle u svojim kabinetima, potapšani od strane ovdje nekoliko ljudi i da na taj način ruše ustavni poredak, procedure, da ruše poslovnik o radu, da ruše zakon o spoljnoj politici.

Iz tog razloga smatram da je potpuno neprimjerno nastaviti rad u ovakvim okolnostima i zato sam napustio današnju sjednicu Predsjedništva s napomenom da sam protiv sve ijedne tačke dnevnog reda koji su kasnije na dnevnom redu - poručio je Dodik.

Pozivao na odgovornost

- Trebaju da se pozovu na odgovornost svi oni koji su mimo stavova Predsjedništva BiH na nakaradan način da prodaju javnosti u BiH, glasaju ili se uključe u strukturama glasanja u Ujedinjenim narodima i da tamo prenose stavove BiH, koji ovdje ne postoje. 

Treba pozvati na odgovornost i ambasadora u Briselu. Vrlo dobro je poznato da to nisu stavovi Predsjedništva BiH, nego njihovih neposrednih šefova. Mogu da razumijem histeriju od strane zapadnih partnera po ovim pitanjima - dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.