UGROŽENA STABILNOST BIH

Evropski parlament u utorak raspravlja o uvođenju sankcija Dodiku

Sankcije zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine

Milorad Dodik. Arhiv

A. Č.

4.3.2022

Zastupnici Evropskog parlamenta će u utorak razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, “gdje rastuća secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju stabilnost zemlje”, navodi se u saopćenju EP.

- Politička situacija u Bosni i Hercegovini je sve više napeta, uz porast nacionalizma i separatizma koji i dalje ugrožavaju mir, stabilnost i integritet zemlje, uključujući funkcionisanje državnih institucija - stoji u saopćenju.

Navodi se da je su u januaru Sjedinjene Američke Države uvele sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te ga optužile za korupciju i prijetnju stabilnosti zemlje.


Zastupnici Evropskog parlamenta će u utorak razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini. Printscreen

- U izvještaju o provedbi Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, usvojenom 17. februara 2022, zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su EU da također uvede ciljane sankcije gospodinu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Trenutno nisu na snazi nikakve sankcije EU - navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.