PRESS-KONFERENCIJA

Poljoprivrednici upozoravaju: Robne rezerve trebaju ispoštovati dogovor o 50 litara goriva

Nisam optimista da ćemo povećati proizvodnju u ovim teškim trenucima, rekao je Dragan Pavlović

Piše: A. K.

7.3.2022

Sa press-konferencije. A. Kukić

Održana je press-konferencija na kojoj su se obratili predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo PD Parlamenta Ahmed Džubur   FBiH, pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić, predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović i  predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Tematska sjednica

- Imali smo na sjednici neke bitne tačke, koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se agresije na Ukrajinu. Ono što je najbitnije i što želim sad da saopćim jeste da smo jednoglasno, svi članovi, zaključili da danas ide bitan zahjev prema predsjedavajućem Predstavničkog doma Federacije za hitnom tematskom sjednicom u roku od sedam dana - rekao je na početku Džubur.

Kako je naveo, jedan od ključnih razloga što danas nemamo budžet je što su se vodile velike političke borbe oko 200 miliona koji su predviđeni kao transfer kantonima. 

- Tražimo 20 posto od tih 200 miliona da bude inkorporirano u kantonalne budžete - rekao je.

On je dodao da bi bilo ekonomski potpuno nelogično da ne dođe do povećanja cijena, postoje različiti mehanizmi kojima država raspolaže da se taj dio na neki način ublaži.

- Ovo što sad čujemo da Vlada želi da ukine akcize čime ćemo dobiti tih 30 – 40 feninga, ali ako na globalnom planu raste onda nikakve akcize neće spriječiti da dođe do povećanja cijena - rekao je Džubur.



Pomoć poljoprivredi

- Želim podsjetiti na zaključak Vlade kojim je naloženo robnim rezervama da u kraćem roku pripreme odluku kojom će se osigurati 150 litara dizela po hektaru za proizvođače FBiH - rekao je Husnija Kudić, savjetnik ministra Dedića.

Dragan Pavlović je naveo kako ima prostora da se pomogne poljoprivredi i da se održi postojeći nivo. 

- Nisam optimista da ćemo povećati proizvodnju u ovim teškim trenucima, ali da makar održimo trenutnu - rekao je Pavlović.

Nedžad Bićo je kazao da je sjetva krenula i da apeluju na robne rezerve da se ispoštuje dogovor o 50 litara goriva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.