SJEĆANJE

Simbol ratnog otpora Mehmed Alagić se ne zaboravlja

Alagić je uz komandanta Petog korpusa ARBiH Atifa Dudakovića komandovao jedinicama koje su 1995. bile nadomak Banja Luke i Prijedora

Heroj odbrane Mehmed Alagić. AVAZ

S. S.

8.3.2022

Prošlo je 19 godina od smrti legendarnog komandanta Trećeg i Sedmog korpusa Armije Republike BiH i prvog poslijeratnog načelnika Sanskog Mosta Mehmeda Alagića.

Posebno se pamti po oslobađanju rodnog Sanskog Mosta, Vlašića, Kupresa i Donjeg Vakufa.

Alagić je uz komandanta Petog korpusa ARBiH Atifa Dudakovića komandovao jedinicama koje su 1995. bile nadomak Banja Luke i Prijedora.

General Alagić bio je simbol bh. otpora, ali i simbol obnove i izgradnje Sanskog Mosta.

Komandant Sedmog korpusa

Legendarni komandant je rođen u Fajtovcima kod Sanskog Mosta. Vojnu školu je završio u Banjoj Luci, a poslije je bio predavač i načelnik Škole rezervnih oficira u Banjoj Luci.

Nakon završetka visoke vojne škole postao je oficir za operativne poslove 36. mehanizovane brigade. 1989. je postao načelnik štaba pješadijske brigade u Zrenjaninu. JNA je napustio u februaru 1991. godine.

U novembru 1993. godine je imenovan za komandanta Trećeg korpusa ARBiH i na tom položaju ostaje do februara 1994. godine, kada postaje komandant novoformiranog Sedmog korpusa ARBiH.

"Halališ li im"

U Hagu je trebao odgovarati zbog navodne komandne odgovornosti za određene zločine, ali je preminuo za vrijeme procesa 2003. godine.

Dženaza mu se klanjala u rodnom selu Fajtovcima, a prisutni su govorili o cifri u desetinama hiljada ljudi koji su bili prisutni na dženazi.

Navodno je tadašnji reis Mustafa Cerić umjesto "Da li mu halalite" na toj dženazi rekao "Halališ li im?".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.